Акупунктура като козметична процедура прилагат Мадона, Сандра Бълок, Гуинет Поултроу, Шер, Ким Кардашиян, Меган Маркъл.

Иглотерапия или акупунктура се превърна в една от най-популярните подмладяващи процедури.

Специалистите по акупунктура твърдят, че 5-10 сеанса помагат за постигане на лифтинг ефект. Каква е същността на акупунктурата като козметична процедура? Наистина ли може да се постигне anti-age ефект?

Акупунктура против бръчки и за заглаждане – ефективна ли е

Какво е това акупунктура

Иглотерапия или акупунктура – това е клон на китайската медицина, който се основава на представите за това, че доброто здраве зависи от циркулирането на потоците жизнена енергия по меридиани – канали, в човешкия организъм.

Акупунктура – това е древно направление, първите споменавания за което са в китайски трактат, написан още преди новата ера.

Всъщност, трактатът е написан от митичен персонаж, който се смята за прародител на китайците, и в него е описана техниката на иглотерапията. В онзи първообраз се запазва и до днес.

Според „философията” на иглотерапията, в човешкото тяло има повече от 14 енергийни канала, по които циркулира жизнената енергия.

Най-важното условие човек да е в добро здраве и с бодър дух, е безпрепятственото протичане на тази енергия.

Затова в определени точки на корема се въвеждат тънки игли, които облекчават блокажите и се възстановява протичането на енергията.

Акупунктура като козметична процедура

В последно време в индустрията за разкрасяване стана популярна козметичната иглотерапия. Представя се като подмладяваща процедура, която може да подобри цвета на лицето, да върне тонуса на кожата, да я направи еластична.

Иглотерапията се разглежда като за подмладяване на лицето на жените, които не приемат филър инжекции и ботокс.

По време на процедурата в кожата на дълбочина от около един сантиметър се въвеждат тънки стерилни игли, които създават около себе си зона на увреждане, така се усилва микроциркулацията на кръвта, интензивност на метаболизма, синтез на колаген.

Микроуврежданията в тъканите предизвикват процеси на регенерация, които също водят до повишаване на тонуса и еластичността на кожата.

Съответно, след няколко процедури кожата става по-свежа и по-еластична.

За сеанс в кожата на лицето могат да бъдат въведени до 70 игли по западния метод и до 15 по източния.

Игли в голямо количество се поставят в зоните, където е необходимо по-интензивно въздействие. Например, при изразени бръчки по челото, в назолабиалните гънки, брадичката, областта, където са се появили признаци на свличане на тъкани – птоза.

Специалисти по лифтинг твърдят, че този метод може да се сравни по ефект с ботокс. Методът работи не само с епидермалния и дермалния слой на кожата, но и в мастната тъкан под кожата, тоест там, където протичат измененията от напредването на възрастта, съответно намаляване на дълбочината на бръчките.

Процедурата може да е болезнена, макар и зависи от прага на чувствителност – някои по време на сеанса се отпускат и дори заспиват, други искат от специалиста по естетична медицина да им сложи анестетик.

За подмладяващ ефект специалистите по акупунктура съветват да се направи сеанс от 5-10 процедури, макар и много жени да забелязват, че цветът на лицето се подобрява още след първата процедура.

Акупунктура може да е ефективна и като профилактика на преждевременно стареене, и като anti-age терапия за стимулиране образуването на колаген.

Правили ли ни акупунктурата по-млади или това е заблуда

Акупунктурният лифтинг на лицето няма доказана ефективност и гарантиран резултат. Иглотерапията се отнася към нетрадиционния метод на подмладяване, макар и в САЩ иглотерапевтите да получават лиценз от департамента по здравеопазване на съответния щат.

И ако от ботокс, лазерни процедури и от филърите може да се очаква определен ефект, тъй като лекарят знае, че в крайна сметка ще се получи, то акупунктурата не е със стабилни резултати.

Не са провеждани мащабни изследвания на ефективността на тази процедура от гледна точка на подмладяващия ефект.

Проучване от 2008 г., проведено в Германия сред 480 души с бръчки, показва, че след иглотерапия в рамките на 6 месеца синтезът на колаген и еластин в кожата на лицето се повиша с 40%. В този случай са използвани микроигли и серуми.

Изследователите стигат до извода, че иглотерапията е обещаващ метод за повишаване на еластичността на кожата, но са необходими по-мащабни изследвания за потвърждаване на този ефект.