Повишаването на телесната температура, колебания на кръвното, при които стойностите се вдигат значително, проблеми с дишането и други често ни застигат през нощта.

Защо през нощта здравето може рязко да се влоши

За много хора това се превръща в сериозен парадокс и загадка. Оказва се, че през нощта тялото се отпуска, отдъхва, процесите в него се забавят, откъде се появяват тогава нощните кризи и пристъпи.

Да, и спешните повиквания през нощта са по-чести, отколкото през деня. В малките часове на нощта обаче почти няма движение, затова не се налага да се включва сигнализацията, която да осигури предимство на автомобила със специален режим на движение.

Всъщност обяснение защо всички негативни процеси се активизират през нощта има. И то зависи от редица биологични процеси.

Какво се случва с тялото нощем

Тялото през нощта, въпреки отпускането като цяло, продължава да работи. На този фон някои процеси се забавят, но други се ускоряват.

Така например, в добро здравословно състояние на организма започва да се забавя процеса на горене на калории, понижава се и телесната температура, най-ниска е в малките часове на нощта.

Отпускат се мускулите, човек не се движи и не се напряга в сънено състояние. Благотворно нощта влияе на състоянието на кожата, която се обновява точно по това време.

Скоростта на метаболизма на кожните клетки се ускорява. През нощта кожата се възстановява максимално от ултравиолетовите лъчи и други негативни въздействия.

Освен това мозъкът се разтоварва, очистват се всички системи, и затова ни съветват да не ядем през нощта, за да може стомашно-чревният тракт да си почине и да работи в облекчено състояние, и своевременно да извежда от организма всичко, което не му е нужно.

Негативни реакции

Спокойната нощ често се оказва и истински кошмар за човек. Истината е, че става въпрос за тези, които са болни или ги измъчват хронични заболявания.

Ако се говори за различни остри вирусни или бактериални инфекции, много от нас знаят, че температурата започва да се вдига във вечерните часове и достига в пик в малките часове на нощта.

Самите лекари понякога препоръчват да се пие лекарство за сваляне на температура преди лягане, за да може неговото действие да позволи да не се събуждаме през нощта от силната треска, и да не будим околните.

Освен това през нощта човек може да се събуди от запушен нос, известни са и ситуации, когато през ни измъчва силна кашлица в малките часове.

И това се обяснява с принципите на функциониране на организма, както в случая с повишаване на телесната температура.

Вечерта и през нощта, вследствие на циркадните ритми, които при повечето хора са еднакви, се понижават нивата на надбъбречните хормони.

Тези вещества осигуряват понижаване на възпалителните реакции, следователно вечер тези те са най-силно изразени.

Оттам възникват и симптоми като повишение на телесната температура, усилване на кашлицата и запушване на носа.

В легнало положение и при определена сухота на въздуха носът престава да диша нормално. Слузта се натрупва на задната стена, започва да дразни носоглътката и предизвиква кашлица.

Циркадните ритми водят и до други проблеми – в ранните сутрешни часове, от 5 до 8 часа, нивото на хормоните на надбъбречните жлези става максимално. Кръвното се повишава и като последица нараства вероятността от развитие на инфаркти и инсулти.

През нощта болките се усилват. При някои наранявания или счупвания през нощта травмираната област започва да боли най-силно. И това също се обяснява с биоритмите на човешкото тяло.

С циркадните ритми, регулиращи в човешкия организъм цикъла „ден-нощ”, също е свързано функционирането на ноцицептивната система, която отговаря за възприемчивостта на болезнените усещания.

Предварителна подготовка

Ако човек е болен, получил е травма или постоянно се измъчва от хипертонични кризи, трябва да се подготви предварително за нощта.

В някои случаи трябва да се пие хапче за сваляне на температурата. Освен това трябва да бъдат проведени всички процедури по лечение на хрема и кашлица, допълнително да се проветри помещението, да се постави овлажнител за въздух, ако е прекалено сух.

За хипертоници отлично решение е подготовка на нощното шкафче – тонометър, чаша вода и всички необходими таблетки, с които можем да си подобрим състоянието при започващ пристъп.

При болезненост, която се активизира през нощта, следва да намерим удобно положение, също да се запасим със средства, които си оказват първа помощ.Най-важното е всичко да се обмисли, за да игнорираме нощните рискове.