Алергичният артрит представлява един от видовете възпаления на ставите, което възниква вследствие реакция на имунната система на алергените, попадащи в организъм.

Най-честият причинител на това заболяване са протеини, които влизат в състава лекарствените препарати, произведени чрез извличане от организми от животински произход.

Алергичният артрит е възможно да се развива на фона на други проявления при засягане на други органи и системи на организма.

Но, ако това заболяване своевременно бъде открито и се започне неговото лечение, то много лесно се излекува и се преустановяват патологичните изменения в ставите.

Какви са симптомите

Тази форма на артрита се проявява още в ранните стадии на своето развитие изключително остро. За това заболяване са характерни – отоци и болки в областта на ставите. Най-често засягат не по-малко от 2 стави едновременно, но е възможно и патологичният процес да бъде и по-разпространен.

Практически 50% от ставите се възпаляват при остра форма на серумната болест, позната и с названието серумна алергия.

В зависимост от количеството на алергена, попаднал в тялото, могат да възникнат и симптоми на алергичен артрит. Това може да се случи от няколко часа след проникването на чуждите белтъци до 15-20 дни.

Тази форма на артрита може да се появи чрез накуцване, което възниква в следствие на болезнените усещания, които изпитва човек. Освен това, въпреки факта, че ставите обикновено се засягат в симетрична последователност, интензивността на болката може да бъде различна в ставите на всеки от крайниците.

С какви още проявления се характеризира алергичния артрит

Типична е изключително разнообразната симптоматика, която, обикновено, се нарича серумна болест. Алергичният артрит може да се проявява в засягане на повърхността на кожата около очите – появява се обрив понякога, изглеждащ като екзема, а понякога и като копривна треска, с характерно усещане за сърбеж.

И в такива случаи, без допълнителни изследвания и кожни проби установяването на точната диагноза е на практика невъзможна. Случва се и тази форма на артрита да засегне дихателните пътища и тогава неговите симптоми са ринит, често кихане, повишена секреция на слуз, парене в лигавицата на носа.

Симптомите на засягане на очите при алергичен артрит се проявяват чрез конюнктивит, блефарит, които се характеризират с обилно отделяне на сълзи, остра очна реакция при излагане на светлина, зачервяване на клепачите, сърбеж около очите.

Също при алергична форма на артрит може да се развие бронхоспазъм. В този случай се наблюдава рязко стесняване на бронхите, затруднява се дишането, тъй като намалява обема на лумена на дихателните пътища.

Профилактика

За предотвратяване на тази форма на артрита е необходимо използването на биопрепарати, при производството на които е извършено висококачествено отстраняване на белтъчните алергени от животински произход.

А за предотвратяване на остри рецидиви на серумната болест е необходимо при прилагането на каквито и да е терапии да се изключва използването на серуми.

Лечение на алергичен артрит

Основната цел на терапевтичните методи, приложими при тази форма на артрита, е пълното отстраняване на симптомите и понижаване на хиперчувствителността на организма към белтъчните серумни алергени.

В началото за овладяване на проявленията на заболяването се прилагат антихистаминови препарати от типа на димедрол, супрастин, пиполфен и др.

При силни болезнени усещания се назначават епинефрин /адреналин/, кортикостероиди и препарати, които способстват за възстановяване на възникналите дисфункции в организма.