В медицината лятната алергия се подразделя 5 основни видове алергии, които са към:

• цветен прашец;

• компонентите на въздуха, които се активизират под въздействието на слънчевите лъчи;

• ухапвания от различни насекоми;

• плесенни гъбички;

• домашни кърлежи или по-познати като акари;

Първият вид летни алергии са тези към полените, които малко се отличават от пролетните алергии от същия тип. Летните алергии могат да бъдат продължение на пролетните или техен рецидив.

Ако алергична реакция се проявява изключително с настъпване на лятото, тя се явява самостоятелно заболяване, при което е необходимо да се проведат изследвания и да се идентифицира вида на цветния прашец, който предизвиква реакцията на свръхчувствителност.

През пролетта алергиите възникват основно в резултат на отделянето на цветен прашец от дърветата, а източник на поленови алергени през летните месеци са тревите и цветята.

Вторият вид алергия през лятото – поради замърсяването на въздуха отделните негови компоненти стават по-активни през топлите месеци във връзка с по-агресивното влияние на слънчевите лъчи. Най-раздразващият фактор във въздуха е озонът.

Неговата поява се обуславя от силното ултравиолетово излъчване на лятното слънце. И именно, когато метеорологичното време е слънчево и безветрено се натрупва озон в приземните слоеве на атмосферата, в резултат на което е възможно възникването на алергия с астматични усложнения.

Алергията към ухапвания от различни насекоми, която се засилва през летния период е 3-тият вид лятна алергия и в последно време набира „популярност“.

С този вид алергично заболяване човек трябва да бъде изключително внимателен и дори при първите и най-незначителни негови проявления е необходимо да търси специализирана медицинска помощ. Нерядко настъпва летален изход при хора, които са били ухапани от оса, пчела или стършел.

Алергия към плесенните гъбички – още една от разновидностите на лятната алергия. Най-често през летните месеци в помещенията в затворените помещения с високи нива на влажност растат плесенни гъбички.

Спорите на тази гъбички, попадайки чрез дишането в организма на алергичен човек, предизвикват алергични пристъпи.

И последната разновидност на лятната алергия е тази към домашни кърлежи или акари. В тази категория попадат и други микроскопични насекоми от разред паякообразни. Оптималните условия за тяхното съществуване са влажната и топлата среда.

Именно през лятото, когато температурата на въздуха и влажността се повишават, за подобни дразнители се създават благоприятни условия за съществуване и размножаване.

А реакция на свръхчувствителност могат да предизвикат не самите насекоми, но и продуктите от тяхната жизнена дейност или в частност техните изпражнения, които се състоят от белтъци с висока алергенна активност и които попадат във въздуха в помещенията.

Какви са симптомите?

При всеки вид алергия се проявяват разнообразни симптоми. Например алергията към цветен прашец предизвиква алергичен ринит и сенна хрема.

Следователно нейните симптоми ще бъдат – силна хрема, често кихане, кашлица, която не се отнася към обикновената простуда, дразнене и зачервяване на очите, тъмни кръгове около очите, а в някои отделни случаи е възможно и подуване на гърлото.

Лечение на лятна алергия

При тази алергия се прилага предимно медикаментозна терапия. Някои от препаратите, лекуващи този вид алергия, се продават свободно без лекарско предписание, а при други се налага такова.

Най-достъпни противоалергичните средства са препаратите с антихистаминово действие, назалните спрейове и капки, свиващи съдовете и съдържащи кромолин натрий, капки за очи с антихистаминов и противовъзпалителен ефект.