Хората често подценяват опасността, когато внезапно започнат да кашлят, появява им се безпричинна хрема и кихане.

Някои допускат, че възможната причина за това е алергия, но най-често симптомите се приписват на вируси и на настинки.

Това се дължи на факта, че повечето хора имат вредния навик да се самолекуват според прочетеното в Интернет и затова алергията продължава стремително да се развива.

Подценяването на риска от наличие на алерген, който е предизвикал кашлицата, е много опасно за здравето. Затова е важно да обърнете внимание на признаците на алергична кашлица и да се опитате да отстраните нейния първоизточник.

Какви са симптомите?

Най-често при алергичния човек пристъпът започва с появата на хрема или кашлица. Алергичната кашлица се появява в момента, когато алергенът попадне на лигавицата на гърлото.

Фаринксът е много чувствителен орган и реакция е възможна дори ако на него попадне незначително количество прах или никотин.

Навярно много хора са забелязали, че на улицата или у дома през лятото могат да почувстват нужда да се изкашлят или да се изкихат, ако са отворени прозорците или в жилището просто въздухът просто е прекалено изсушен.

Това е напълно нормално – човек е възможно да покихва или да се изкашля по няколко пъти дневно на улицата или у дома и това не се счита за признак на някакво заболяване.

Организмът на здравите хора е способен да се преборва с такива дразнители и кашлицата или съответно кихавицата преминава незабелязано, без да им създава дискомфорт.

При изкашляне власинките, заобикалящи бронхите, се опитват да „прогонят“ чуждите вещества.

Алергичната кашлица сама по себе си не е особено опасна, но ако е съпроводена с отичането на лигавиците на носоглътката, то е възможно да предизвика стеноза на фаринкса.

Това е заболяване с повишен праг на смъртност, особено при децата. Пароксизмалната кашлица, буквално обръща наопаки бронхите се обостря още повече през нощта.

Ако е започнало подуване, то съществува риск от свиване на глотиса. Болният кашля задъхва се, появява се риск за живота му.

Какви са причините?

Трудно е да се каже еднозначно какво е станало причина за поява на такава кашлица, ако човек до този момент не е страдал от такива пристъпи.

Но най-често алергенът се крие в пролетния цъфтеж, в животинската козина или в домашния прах.

Това обаче са главните алергени, които е нужно да се отстраняват, тоест да се прекрати излагането, веднага при подозрение за заболяването.

Как се лекува алергична кашлица?

Първата стъпка към пълното излекуване е откриването на алергена, предизвикващ алергия. Следва да се има предвид, че кашлицата, хремата, кихането са симптоми и признаци на заболяване.

За успешното им лечение на първо място е необходимо да премахнете дразнителя.

Ако това е котката, то е необходимо да дадете на някой друг да се грижи за животното; ако това е домашния прах и сухия въздух, то задължително следва да овлажните въздуха в помещението, в което прекарвате по-голяма част от времето си.

При лекарствена алергия, ако вече се е появила кашлица и кожни обриви, е препоръчително да се консултирате с лекар.

При лечение на алергичната кашлица е важно да укрепите имунитета си. За тази цел е необходимо да употребявате повече плодове – най-вече такива, съдържащи витамин С, хранителни добавки, но само ако такива са ви препоръчани от лекуващия ви лекар. В никакъв случай не започвайте да ги приемате на своя глава.