Съвременният пазар на контрацептиви може да предложи доста разнообразни варианти за предпазване, презервативите заемат първите места в средствата за контрацепция.

Те предпазват и от инфекции, и от нежелана бременност, не се налага прием на хормонални препарати, и този метод е напълно видим и може да се контролира и от двамата участници в процеса.

При някои хора възниква неприятно последствие – алергия към кондоми. Защо се развива, какви са нейните симптоми, може ли латексът да предизвика сериозни последствия, например, оток на Квинке, и как да се борим с този проблем?

Какво предизвиква алергия към презервативи

Диагнозата за този особен вид алергия не се поставя особено често, макар и да не е съвсем рядко. Приблизително при един от 20 души, които използват презервативи, се развива алергична реакция с една или друга степен на проявление.

Какво може да стане причина за алергия към латекс

 • Алергията към латекс възниква към веществото, което се произвеждат повечето презервативи. Това е естествен материал, концентрат от сока на бразилското дърво гевея. Добавят се спомагателни компоненти към състава, повърхностно активни вещества, които могат да бъдат причина за алергични реакции.
 • Съставът на смазката на презервативите може да се състои от различни потенциални алергени, от царевична скорбяла до ароматизатори, оцветители, спермициди. Те влизат в контакт с лигавиците, и имунната система може да реагира на тях както и на алергените.

Факторите, предизвикващи алергична реакция

Всеки човек като цяло може да реагира на контакт с латекс или към определен компонент от състава на смазката със симптомите на алергия, но има редица предразполагащи фактори. Сред тях са:

 • Хиперчувствителност към различни алергени, от прашец до храни. Кръстосани алергени от тази група, в която влиза и латексът, са банани, домати, картофи, авокадо и киви. При наличие на алергична реакция към тези храни трябва да се отнасяме с повишено внимание.
 • Наследствена предразположеност към алергични реакции към латекс или към алергии като цяло.

Симптоми на алергия

С какви симптоми е възможно да се проявят симптомите на латексни изделия? Местната реакция се различава в зависимост от пола. При жените е възможно да се проявят следните признаци:

 • Симптомокомплекс на вулвовагинит, съпровождащ се със сърбеж и парене в областта на влагалището, на вулвата, усилващи се при уриниране, зачервяване и оток на срамните устни;
 • Промяна на характера на влагалищните секрети, слуз, бяло течение;
 • Обриви в областта на слабините – мехури.

Симптомите е възможно да са неспецифични и понякога се бъркат с проявленията на кандидоза, цистит. За определяне на причините за дискомфорт е необходима лекарска помощ.

При мъжете симптомите се проявяват като баланопостит, възпалителен процес в областта на главата на половия член. Проявлението на симптомите варира от леко възпаление до силна болка, обрив, оток, парене при уриниране.

Изразеният оток може да предизвика развитието на фимоза, патологично свиване на препуциума.

При висока чувствителност към алергени е възможно разпространение на местната реакция към перинеума, областта на бедрата и т.н.

Системни проявления на алергия – от уртикария до оток на Квинке

Обикновено алергичната реакция се проявява местно, но в някои случаи контактът с латекса може да предизвика системни проявления – до опасност за живота. Сред сериозните симптоми са:

 • Уртикария с обширно засягане на кожата;
 • Алергичен ринит, сълзене, чувствителност към светлина;
 • Оток на Квинке;
 • Пристъпи на гадене, повръщане и диария;
 • Повишение на телесната температура, болка в ставите;
 • Анафилактичен шок.

Важно е да се помни, че алергичните реакции могат да се проявят незабавно или да бъдат отложени във времето. При незабавна реакция симптомите се проявяват веднага при контакт с алергия.

При отложена реакция от контакта до първите проявления могат да минат часове или дори дни.

Какво да правим при негативна реакция към презервативи

При откриване на алергии към презервативи първо е необходимо да се понижи количеството на дразнителя, да се премахне контрацептива, да се измият половите органи и да се приеме антихистамин.