Анален сърбеж е често срещано състояние, което може да е признак на някои здравословни проблеми.

Сърбежът, локализиран вътре в областта ануса често е силен и може да бъде съпроводен от силно желание за почесване.

Това е едно изключително неудобно и неприятно състояние.

То се нарича също и пруритус ани и може да е с множество причини - прекомерно миене или хемороиди.

Ако аналният сърбеж не отшумява, е желателно да се направи консултация с личния лекар, който да прецени дали да даде направление за проктолог или уролог. С правилно назначено лечение, се постига пълно справяне с неприятната симптоматика. 

Анален сърбеж - как да се справим с неприятното състояние

Съществуват два основни типа анален сърбеж, които са класифицират в зависимост от протичането на заболяването.

Острият и силен сърбеж се появява предимно внезапно и е с интензивен характер, като в областта на ануса се наблюдава допълнителна секреция от аналните жлези, което води до допълнително раздразнение.

Протичането на хроничен анален сърбеж се отличава с бавно развитие с постепенно усилване на състоянието на дискомфорт. Обикновено кожата при хронична форма е предразположена към изсушаване.

Какви са симптомите

Пруритус ани може да се дължи на изгаряне или възпаление, които е възможно да се временно или постоянно, в зависимост от провокиращия фактор. 

В повечето случаи не се налага медицинска помощ.

Консултирайте се с личния си лекар, ако:

  • Сърбежът е силен или продължава по-дълго от 1-2 месеца;
  • Забележите, че имате кървене;
  • Не можете да разберете какво причинява сърбежа.

Персистиращият сърбеж може да бъде свързан със заболяване на кожата или друг здравословен проблем, който да изисква лечение.

Основни причини и потенциални провокиращи фактори

Раздразнение на кожата

Триене или постоянно повишена влажност могат да раздразнят чувствителната кожа в аналната област, а това дразнене понякога причинява анален сърбеж.

Ароматизатори, оцветители и омекотяващи агенти в продукти като сапун и тоалетна хартия могат да предизвикат дразнене и сърбеж в аналната област. Прекаленото им използване често води до задълбочаване на проблема.

Храносмилателни проблеми

Повтаряща се диария може да причини дразнене в аналната област и сърбеж. Инцедентното изтичане на изпражнения, поради фекална инконтиненция, често е допринасящ за състоянието фактор.

Хемороиди

Хемороидите са разширени вени, които се локализират под лигавицата на най-ниската част на ректума и началото на ануса.

Появяват се най-често, вследствие на напъване при изхождане. Пруритус ани може да бъде симптом на хемороиди.

Инфекции на половата система

Венерически болести също е възможно да обхванат ануса и да предизвикат силен сърбеж.

При децата, паразитът, който предизвиква ентеробиоза или острици може да причини хроничен сърбеж в ануса.

Възрастните също могат да се опаразитят от детето. Други паразити и гъбични инфекции, които засягат обикновено жените също могат да предизвикат сърбеж в аналната област.

Заболяване на кожата

Понякога сърбежът в ануса е резултат от специфично кожно заболяване, като например псориазис и контактен дерматит.

Анални тумори

Рядко доброкачествени или злокачествени тумори в и около ануса могат да бъдат причина за сърбеж.

Лечение на анален сърбеж

Начинът на лечение, който ще бъде приложен, зависи от основната причина за сърбежа.

Възможните опции са самолечение, промени в хранителния режим, лечение на инфекции или по-рядко хирургична интервенция за отстраняване на провокиращия сърбежа фактори.

Все пак следва да се има предвид, че несвоевременното начало на терапията както и неправилното поставяне на диагнозата и установяването на провокиращия фактор не само не води до оздравяване, но може да се стигне до влошаване на състоянието.

Медикаментите, които помагат за справяне с аналния сърбеж:

Кремове или мехлеми

Мазила, съдържащи хидрокортизон. Нанесете малко количество върху засегнатата област и ще ограничите възпалението и намалите сърбежа.

Защитни мехлеми

Мехлеми, съдържащи цинков оксид, приложен към аналната област, също облекчава сърбежа.

Антихистамини

Ако аналният сърбеж се усилва през нощта, се предписват антихистамини, докато локалното лечение започне да действа.

Противопаразитна терапия

При установяване на паразитна инфекция, в зависимост от нематода се прилага единична доза от противопаразитно лекарство, като обикновено се препоръчва и повторна след 2 седмици за унищожаване на яйцата на паразита.

С правилното лечение, повечето хора усещат облекчение на сърбежа в областта на ануса за по-малко от седмица.

Как се прави диагностика на анален сърбеж

Въпреки очевидната простота на симптомите на състоянието, може да се говори за наличие на анален сърбеж само след консултация на проктолог. Само този специалист може да назначи подходящо изследване.

Това може да е проявление на други заболявания, затова е необходимо да се установи причината за появата на сърбеж, и в случай на вторичен характер на симптома, основното заболяване може да се определи само от съответния медицински специалист.

За диагностика на силен сърбеж в ануса се използва широк набор от лабораторни изследвания.

За установяване на вероятна причина за състоянието може да е необходима информация за характера и особеностите на сърбежа около аналното отвърстие, неговата продължителност, интензивност. Специалистът търси взаимовръзка между появата на сърбежа с хранителния режим, ядене на пикантна храна или употреба на алкохолни напитки.

Всяко наблюдение на пациента може да способства за по-бързо поставяне на диагнозата и своевременно начало на правилно лечение.

Ако при първичен преглед се установят признаци на възпаление на аналната област, тогава се взима секрет за анализ. Също е показна копрограма – анализ на изпражненията, за да отхвърли диагнозата глистна инвазия.

При жените аналният сърбеж може да се дължи на пикочно-полова инфекция, затова е необходима и допълнителна консултация с цел изключване на инфекциозни заболявания на половите органи.

Профилактика на анален сърбеж

За намаляване на вероятността от поява на анален сърбеж могат да ни помогнат някои основни правила, които помагат не само за избягване появата на това състояние, но и повишават жизненият тонус на човек.

Спазването на правилен хранителен режим ще е от полза не само от гледна точка на профилактика на анален сърбеж, но и се отразява благоприятно на целия храносмилателен тракт.

Необходимо е да се ограничи консумацията на газирани напитки с подсладители, кафе, чай, мляко, алкохол, домати, подправки, пикантни чушки, цитрусови и шоколад.

Още един важен момент е спазването на хигиена на перинеума.

Същевременно следва да се помни, че прекомерната хигиена както и използването на алкален сапун или ароматизирани средства може да доведе до раздразнение на тази област.

Затова ако сте забелязали, че определен сапун или гел предизвиква парене в областта на ануса, то трябва да помисли и за друго средство, към което няма да има подобна реакция.

Въпреки модните тенденции винаги трябва да се предпочита долното бельо от естествени тъкани. Също носенето на тесни стягащи дрехи води до често изпотяване на тялото като цяло, и в областта на ануса, което е една от причините за поява на анален сърбеж.