Анален сърбеж е често срещано състояние.

Сърбежът, локализиран вътре в ануса или само върху кожата му, често е силен и може да бъде съпроводен от силно желание за почесване.

Можете да установите, че това е едно изключително неудобно и неприятно състояние.

То се нарича също и пруритус ани и може да има много причини, като например кожни проблеми, прекомерно миене или хемороиди.

Ако състоянието е устойчиво, говорете с лекуващия ви лекар. С подходящи мерки за лечение и самостоятелни грижи, повечето хора напълно се избавят от сърбежа.

Какви са симптомите?

Пруритус ани може да се дължи на изгаряне или възпаление, които е възможно да се временни или постоянни, в зависимост от причината.

В повечето случаи не се налага медицинска помощ.

Консултирайте се с лекуващия си лекар, ако:

  • Сърбежът е силен или продължава по-дълго от 1-2 месеца;
  • Забележите, че имате кървене ректума;
  • Не можете да разберете какво причинява сърбежа.

Персистиращият сърбеж може да бъде свързан със заболяване на кожата или други здравословен проблем, който да изисква лечение.

Какви са причините

Раздразнение на кожата

Триене и влага могат да раздразнят чувствителната кожа в аналната област, а това дразнене понякога причинява анален сърбеж. Парфюм, багрила и омекотяващи агенти в продукти като сапун и тоалетна хартия могат да предизвикат дразнене и сърбеж. А прекаленото им използване често утежнява проблема.

Храносмилателни проблеми

Повтарящите се диарични пристъпи могат да причинят дразнене в аналната област и сърбеж. Инцедентното изтичане на фецес, поради фекално замърсяване или инконтиненция, често е допринасящ за състоянието фактор.

Хемороиди

Хемороидите са разширени вени, които се локализират под лигавицата на най-ниската част на ректума и началото на ануса.

Те често се появяват като резултат от напрежение при изхождане. Пруритус ани може да бъде симптом на хемороиди.

Инфекции на половата система

Полово предаваните болести също е възможно да засегнат ануса и да предизвикат силен сърбеж. При децата, паразитът, който предизвиква ентеробиоза или острици може да причини хроничен сърбеж в ануса. Възрастните в домакинството също могат да се опаразитят от детето. Други хелминти и гъбични инфекция, засягащи жените също могат да предизвикат сърбеж.

Заболяване на кожата

Понякога сърбежът в ануса е резултат от специфично клинично състояние на кожата, като например псориазис и контактен дерматит.

Анални тумори

Рядко доброкачествени или злокачествени тумори в и около ануса могат да бъдат причина за сърбеж.

Лечение на анален сърбеж

Начинът на лечение, който ще бъде приложен, зависи от основната причина за сърбежа.

Възможните опции са самолечение, промени в диетата, лечение на инфекции или по-рядко хирургия за коригиране на основния проблем.

Медикаментите, които биха могли да бъдат използвани:

Кремове или мехлеми

Мазила, съдържащи хидрокортизон. Нанесете малко количество върху засегнатата област и ще ограничите възпалението и намалите сърбежа.

Защитни мехлеми

Мехлеми, съдържащи цинков оксид, приложен към аналната област, също ще облекчи сърбежа.

Антихистамини

Ако симптомите ви се влошават през нощта, лекуващият ви лекар може да предпише антихистамини, докато локалното лечение започне да действа.

Противопаразитна терапия

В зависимост от нематода се прилага единична доза от противопаразитно лекарство, като обикновено се препоръчва и повторна след 2 седмици за унищожаване на яйцата на паразита.

С правилното лечение, повечето хора усещат облекчение на сърбежа в областта на ануса за по-малко от седмица.