Описание

Андропауза е състояние, характеризиращо се с понижаване на синтеза и освобождаването на мъжкия полов хормон тестостерон.

Разликата между менопаузата и намаляване на количествата на тестостерона е в това, че процесът на развитието на свързаните симптоми е по-бавен, отколкото при жените.

При приблизително 30% от мъжете над 50-годишна възраст се появяват симптомите на състоянието, дължащи се на занижените нива на андрогените.

Мъжете, преминаващи през този етап на живота са изложени на повишен риск от развитие на сериозни заболявания като остеопороза, ако не се подложат на лечение.

Тестостеронът е полов хормон, чиято функция се проявява във формирането на вторичните мъжки полови белези като характерният дълбок глас, повечето мускулна маса и формата на лицето и тялото.

С напредването на възрастта нивата на тестостерона се понижават, както и количеството на отделяната сперма.

Вследствие на понижаването на нивата на андрогените, мъжете развиват определени физиологични и психологически симптоми.

Това е част от естествения процес на стареене на мъжкия организъм и се смята, че тестостеронът намалява с около 10% на всеки 10 години след достигането на 30-годишна възраст.

Какви са симптомите?

Въпреки този етап от живота на мъже е индивидуален, все пак могат да бъдат и откроени и някои по-често проявявани симптоми:

• Понижено либидо;
• Затруднено получаване на ерекция или възбуденият пенис не е така твърд, както преди е бил;
• Липса на енергия;
• Депресия;
• Раздразнителност и промени в настроението;
• Загуба на сила и мускулна маса;
• Повишено количество на телесните мазнини;
• Горещи вълни;

Усложнения, свързани с ниските нива на андрогените, са повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и остеопороза /чупливи кости/.

Какви са причините?

Въпреки че намаляването на нивата на тестостерона се подозира като фактор за настъпването на андропауза, с напредването на възрастта нивата на друг хормон – секс хормон свързващ глобулин, който изтегля използваемия тестостерон от кръвта, започва да се увеличава.

SHBG се свързва с част от наличния тестостерон, циркулиращ в кръвния поток. Тестостеронът, който не е свързан с SHBG се нарича бионаличен и е на разположение за употреба от организма.

Мъжете вече, които усещат вече симптомите на андропаузата са с занижени количества на бионаличен тестостерон в кръвта.

Ето защо тъканите, които се стимулират от този хормон получават по-малко количество от него, което може да доведе до различни физиологични и евентуално психични промени при мъжа като чести промени в настроението и умора.

Лечение на андропауза

Хормоналната заместваща терапия /ХЗТ/ с тестостерон се прилага най-често като метод за лечение на занижените нива на андрогените при мъжете в напреднала възраст.

В повечето случаи терапията осигурява облекчение на симптомите и спомага за подобряване на качеството на живот.

Промените в начина на живот, като редовното спортуване, вземане на мерки за ограничаване на стреса, както и правилното хранене също са полезни.

Лекуващият лекар ще ви помогне да вземете решение дали ХЗТ с тестостерон е подходяща за вас, тъй като крие и известни рискове за здравословното състояние.

Тестостеронът се намира на пазара под всякакви форми като пластири, капсули, гелове и инжекции.

Лекуващият ви лекар ще ви помогне да решите кое лечение е най-доброто за вас, като преди това ще направи оценка и начинът ви на живот.

Но при започването на ХЗТ са необходими редовни прегледи, при които се назначават изследвания за нивата на андрогените, за да се проследи дали терапията дава резултат и до каква степен бионаличния тестостерон са се повишили.

Но е установено, че при ХЗТ количеството на хормоно зависимите клетки в простатата се увеличава, което създава предпоставки за развитие на злокачествени образувания.