Всеки от нас още в училище е слушал за еритроцитите, червените кръвни телца, едни от най-важните клетки в човешкия организъм.

Тези клетки пренасят кислород от белите дробове в тъканите на цялото тяло. Понякога обаче са твърде много, което сигнализира за здравословни проблеми.

Еритроцитите не само транспортират кислород, а и взаимодействат с мазнините в кръвната плазма, пренасят остатъци от аминокиселини, а също участват в имунните процеси.

Червените кръвни телца представляват безядрени клетки, съдържащи хемоглобин, до 96%, белтък и липиди – 4-5%.

Всяка секунда в нашия организъм се образуват 2.3 милиона нови еритроцити. Продължителността на техния живот е до 4 месеца.

По данни на американската асоциация „Левкемия и лимфом“, при мъжете за нормална се смята концентрацията от 4.7 до 6.1 млн. еритроцита в микролитър кръв. За жените – от 4.2 млн. до 5.4 млн., а при децата – от 4.0 млн. до 5.5 млн. на микролитър.

Повишеното количество червени кръвни клетки може да е вследствие на ниските нива на кислород, поради бъбречни заболявания или други здравословни проблеми.

Производството на червени кръвни клетки – еритропоеза, протича в костния мозък. За този процес отговорност носи хормонът еритропоетин, който основно се образува в бъбреците.

Приблизително 10% от този хормон се синтезира в черния дроб. Секрецията на еритропоетин се регулира в отговор на ниското ниво на кислород в кръвта.

Причини за еритроцитоза

При това състояние кръвта става гъста и вискозна и трудно прониква в капилярите. Организмът може да увеличи синтеза на еритроцити в случай на недостиг на кислород. А недостигът на кислород може да е вследствие на:

• Вроден сърдечен порок;
Сърдечна недостатъчност;
• Хемоглобинопатия;
• Хронична обструктивна белодробна болест;
Сънна апнея;
• Пушене;

Синтезът на еритроцити може да се стимулира от някои препарати. Сред тях са например, анаболните стероиди, белтъкът еритропоетин, а също и антибиотици – гентамицин. Последният се използва за лечение на бактериални инфекции на кръвта.

Често количеството еритроцити в кръвта се увеличава от обезводняване, по естествени причини или заради високи температури, повръщане и диария. В този случай те стават по концентрирани. Но фактически количеството червени кръвни телца остава непроменено.

Бъбречни заболявания

Понякога е възможно бъбреците да започнат да образуват твърде много еритроцити. Това се случва при някои ракови заболявания или след бъбречна трансплантация.

Заболявания на костния мозък

Повишеното количество еритроцити понякога е резултат от заболявания на костния мозък, като например полицитемия вера.

Това е хронично заболяване на кръвотворната система, което се характеризира с постоянно повишени нива на еритроцитите, а също и други миелопролиферативни заболявания.

При тях в костния мозък се образуват твърде много еритроцити, левкоцити или тромбоцити.

Физиологични фактори

Повишени еритроцити в кръвта понякога се наблюдават и при наличие физиологични фактори. Към тях се отнасят: силни умствени и физически претоварвания, стрес, въздействие на токсични вещества.

Високи са нивата на еритроцитите при хора, които живеят в планината, там кислородът е малко, и се смята за нормално.

Симптоми на повишено количество еритроцити

Повишените нива на червени кръвни телца се откриват само при кръвни изследвания.

Външно състоянието може изобщо да не се проявява. Но ако отклонението е твърде голямо, човек започва да се уморява бързо, да се задъхва и т.н.

Какво да правим при повишени еритроцити в кръвта

На първо място, лекарят трябва да изясни каква е причината за повишените нива на еритроцити.