Какво представлява умората?

Умората описва физическо и/или психическо състояние, при което човек се чувства отпаднал и слаб.

Въпреки че физическата и умствената умора са различни често те се проявяват заедно – ако един човек е физически изтощен достатъчно дълго време той също ще усети и психическо изтощение.

Когато някой изпитва физическа умора, това означава, че той не може да извършва обичайните дейности, които е извършвал със същата интензивност.

Умствената умора, обаче често пъти води до сънливост и тогава човек не е в състояние да се концентрира правилно.

Умората е неспецифичен симптом, т.е. е възможно да има няколко причини за появата ѝ.

Умствена и физическа умора

Физическата умора и психологическата умора са два различни аспекта на умората, които могат да се проявят както самостоятелно, така и в комбинация.

Физическата умора е свързана с изчерпването на физическите ресурси на тялото и може да се прояви като слабост в мускулите или намалена физическа издръжливост.

Изпълнението на задачи, които обикновено не представляват проблем, като изкачването на стълби или носенето на тежки чанти от магазина, изисква повече усилия при физическа умора.

Тя може да бъде причинена от физически натоварвания, недостатъчен сън, липса на физическа активност или здравословни проблеми.

Физическата умора е обикновено временна и може да се преодолее с почивка и възстановяване на физическите ресурси на организма.

Психологическата умора, от друга страна, е свързана с изчерпването на умствените ресурси на човека.

Тя може да се прояви като затруднена концентрация, забавяне в изпълнението на задачи и намалена ефективност при ежедневните дейности.

При по-силна психологическа умора, човекът може да изпитва отказ да се изправи от леглото сутрин или да изпълнява обичайните си задачи през деня.

Тя може да бъде причинена от продължителен умствен стрес, недостатъчен сън, емоционални проблеми или прекомерно натоварване на мозъка.

В повечето случаи, физическата умора и психологическата умора са взаимосвързани и се усилват взаимно.

Например, продължителна физическа активност може да доведе до психологическа умора, а прекомерно натоварване на мозъка може да доведе до физическа умора.

Важно е да се осъзнае, че умствената умора може да бъде опасна за живота, особено когато засегнатият трябва да изпълнява дейности, които изискват внимание и реакция, като шофиране или работа с машини. Недостатъчното внимание и забавените реакции могат да доведат до сериозни последици и рискове.

За да се преодолее умствената умора, е важно да се отдели време за почивка и възстановяване на мозъчните ресурси.

Практики като релаксация, медитация, физическо упражнение и здравословен сън могат да помогнат за намаляване на умствената умора.

Освен това, установяването на баланс между работа и отдих, както и справянето със стресови фактори, може да помогне за предотвратяване на умствената умора и подобряване на общото благополучие и ефективност.

Симптоми на състоянието „умора“

Симптомите на умората могат да бъдат от физическо, психическо или емоционално естество.

Някои от възможните симптоми на умората могат да бъдат:

 • Апатия и липса на мотивация;
 • Затруднено концентрация;
 • Виене на свят;
 • Халюцинации;
 • Координацията между ръцете и очите може да се наруши;
 • Главоболие;
 • Нерешителност;
 • Загуба на апетит;
 • Подуване на корема, коремни болки и гадене;
 • Честа смяна настроенията;
 • Сънливост;
 • Краткосрочни нарушения на паметта – поява на невъзможност за организиране на мислите и намирането на точните думи при изказване – мозъчна мъгла.
 • Размазано зрение;
 • Бавни реакции при наличие на външни дразнители;
 • Забавени рефлекси.

Лечение на умора

Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден.

Поддържайте температурата в спалнята ви на комфортно за вас ниво, като не тя не трябва да бъде нито твърде студена, нито твърде топла

Трябва последното ви хранене за деня е да не по-малко от 1 час и 30 минути преди лягане.

Когато наближи времето за лягане ограничете умствената и физическата си активност. Взимайте си топли вани и слушайте успокояваща музика.

Прочистете съзнанието си от тревожни мисли и такива, които ви стресират, като воденето на дневник е много полезно за освобождаване на ума ви от ежедневните проблеми.

Ако вие се храните три пъти дневно, старайте се да се храните по едно и също време всеки ден и спазвайте добре балансиран хранителен режим, като така ще подобрите общото си здравословно състояние, а това неизменно ще се отрази благоприятно и на съня ви.

Ако сте с наднормено тегло непременно трябва да промените режима си на хранене и да увеличите физическата си активност като целта ви трябва да бъде нормализиране на теглото.

Пийте алкохолни и кофеинови напитки в умерени количества.

Трябва да се стремите да поддържате физическа активност, тъй като това е от съществено значение за оптималното функциониране на тялото и ума.

Въпреки това, ако сте били физически неактивни до момента, е важно да започнете постепенно и с по-леки упражнения, за да избегнете претоварването и риска от наранявания.

Започването на физическа активност с по-леки упражнения е особено полезно, защото тялото се адаптира на постепенното увеличение на физическата натоварваност.

Чрез редовни тренировки и упражнения, мускулите постепенно се укрепват, стават по-издръжливи и способни да изпълняват по-трудни задачи. Важно е да бъдете търпеливи и да давате на тялото си време да се адаптира и развива постепенно.

Физическата активност има множество положителни ефекти върху нашето здраве и благополучие. Една от тях е подобреното качество на съня.

Изследванията показват, че хората, които се занимават редовно с физическа активност, имат по-добър сън и се справят по-добре със заспиването и поддържането на съня.

Важно е да сте физически активни, тъй като е установено, че редовно трениращите спят по-добре  и по-трудно се изморяват и затова са и много по-продуктивни от другите нетрениращи хора.