Какво представлява умората?

Умората описва физическо и/или психическо състояние, при което човек се чувства отпаднал и слаб. Въпреки че физическата и умствената умора са различни често те се проявяват заедно – ако един човек е физически изтощен достатъчно дълго време той също ще усети и психическо изтощение.

Когато някой изпитва физическа умора, това означава, че той не може да извършва обичайните дейности, които е извършвал със същата интензивност. Умствената умора, обаче често пъти води до сънливост и тогава човек не е в състояние да се концентрира правилно.

Умората е неспецифичен симптом, т.е. е възможно да има няколко причини за появата ѝ.

Умствена и физическа умора

Физическа умора  е известна още и като мускулна слабост или липса на сила, например за изкачването на стълби или за носенето на тежки чанти от магазина са необходими повече усилия, отколкото обикновено.

Психологическа (Умствена умора) – човек трудно се концентрира и по-бавно от обичайното изпълнява ежедневните си дейности. При по-силна ментална умора засегнатият не иска да става от леглото сутрин или изобщо няма не желае да изпълнява обичайните си задачи за деня. При повечето случаи умствената умора се проявява в комбинация с физическата умора, но не винаги.

Също така повечето хора се чувстват сънливи, не са достатъчно внимателни при изпълнение на по-специфични дейности, а в някои случаи показват признаците, които се появяват след употреба на по-голямо количество алкохол. Умствената умора може да бъде опасна за живота, особено когато засегнатият от това състояние, трябва да изпълнява определени дейности като например шофиране или управление на машини.

Симптоми на състоянието „умора“

Симптомите на умората могат да бъдат от физическо, психическо или емоционално естество.

Някои от възможните симптоми на умората могат да бъдат:

 • Апатия и липса на мотивация;
 • Затруднено концентрация;
 • Виене на свят;
 • Халюцинации;
 • Координацията между ръцете и очите може да се наруши;
 • Главоболие;
 • Нерешителност;
 • Загуба на апетит;
 • Подуване на корема, коремни болки и гадене;
 • Честа смяна настроенията;
 • Сънливост;
 • Краткосрочни нарушения на паметта – поява на невъзможност за организиране на мислите и намирането на точните думи при изказване – мозъчна мъгла.
 • Размазано зрение;
 • Бавни реакции при наличие на външни дразнители;
 • Забавени рефлекси.

Лечение на умора

Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден.

Поддържайте температурата в спалнята ви на комфортно за вас ниво, като не тя не трябва да бъде нито твърде студена, нито твърде топла

Трябва последното ви хранене за деня е да не по-малко от 1 час и 30 минути преди лягане.

Когато наближи времето за лягане ограничете умствената и физическата си активност. Взимайте си топли вани и слушайте успокояваща музика. Прочистете съзнанието си от тревожни мисли и такива, които ви стресират, като воденето на дневник е много полезно за освобождаване на ума ви от ежедневните проблеми.

Ако вие се храните три пъти дневно, старайте се да се храните по едно и също време всеки ден и спазвайте добре балансиран хранителен режим, като така ще подобрите общото си здравословно състояние, а това неизменно ще се отрази благоприятно и на съня ви.

Ако сте с наднормено тегло непременно трябва да промените режима си на хранене и да увеличите физическата си активност като целта ви трябва да бъде нормализиране на теглото.

Пийте алкохолни и кофеинови напитки в умерени количества.

Трябва да се стремите да поддържате физическа активност, но ако до момента сте били физически неактивни е първоначално с по-леки упражнения като се стремите да не се претоварвате и с редовни тренировки мускулите постепенно ще укрепнат.

Важно е да сте физически активни, тъй като е установено, че редовно трениращите спят по-добре  и по-трудно се изморяват и затова са и много по-продуктивни от другите нетрениращи хора.