Какво представлява състоянието на ангина?

Ангината е състояние, при което притокът на богата на кислород кръв към сърцето бива ограничен. Обикновено първо се усеща в гърдите, но може да се усети и в раменете, ръцете, шията, гърлото, челюстта или обратно.

Ангината е известна още и като ангина пекторис или в превод от латински означава притискане или премазване на гърдите и се характеризира с гръдна болка, която е причинена от недостатъчното кислород в кръвния поток, който получава сърдечния мускул.

Сърцето се кръвоснабдява от коронарните артерии и ако те са стеснени, намаления кръвен поток означава, че сърдечния мускул получава по-малко кислород, отколкото му трябва, за да функционира правилно.

Началните симптоми на ангината са болка, дискомфорт, която започва в гърдите – започва зад гръдната кост. Усещанията за натиск, притискане, парене или стягане също се наблюдават в началото при повечето от болните.

С напредването на болестта и симптомите на ангината се променят – гадене, постоянно чувство за умора, задух, изпотяване, прималяване или слабост.

Диабетиците са по-склонни да усещат, че не им достига въздух и едновременно с това да усещат и болка при ангина.

Пациентите в по-напреднала възраст могат да станат слаби, да са със затруднено дишане, да имат чести световъртежи и да се чувстват объркани.

Ангината е доста опасно заболяване, което може да увреди дългосрочно сърдечния мускул.

Повечето от лекарите изписват на пациентите си при ангина силни антибиотици, които обаче водят до силно отслабване на имунната система и затова по-подходящи и по-щадящи целия ни организъм се явяват някои домашни лекове, които се оказват и много по-ефективно средство за лечение.

Домашни лекове за ангина

  1. Една супена лъжица сок от лук сутрин на празен стомах е много ефективна за облекчение на ангината.
  2. Гроздето укрепва сърдечния мускул. Гроздовият сок намалява риска от сърдечен пристъп и от него болката в гърдите при ангина намалява и дишането се нормализира.
  3. Амла или индийско „Цариградско грозде“ е естествен източник на витамин В. Приема се по една чаша сок дневно или ако е прахообразна форма се разрежда в чаша с вода. Това е много полезно за превенция от сърдечно-съдови заболявания.
  4. Вземете пресни листа от билката Светия босилек и извлечете малко сок от тях, смесете го с хладка вода и добавете малко мед. Това се смята за най-силния природен лек против ангина.
  5. Две скилидки чесън с мляко всекидневно е много ефективен лек при ангина и други сърдечни заболявания.
  6. С приема на 400 международни единици Витамин Е дневно ще намалите нивото на холестерола в кръвта и така няма да се полепва по артериите ви.
  7. Ограничете количество сол, което приемате, тъй като ако слагате много сол в храната ще повишите кръвното си налягане и това ще усили болката в гърдите при ангина.

Насоки за промяна на хранителния режим при ангина

Джинджифил

Джинджифилът е известен със своите мощни лечебни свойства, които се дължат на активната съставка гингерол.

Тази съставка е научно доказано, че има способността да инхибира артериалните инфекции, да понижава нивата на холестерола и да предотвратява образуването на съсиреци и тромби.

Включването на джинджифил в ежедневната диета може да бъде изключително полезно, особено за хората, които са изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания.

Една от най-лесните начини да се включи джинджифилът в храненето е чрез добавяне на една чаена лъжичка прясно настърган джинджифил или джинджифил на прах към салатите и към храните, които приготвяте.

Джинджифилът може да бъде добавен към разнообразие от ястия, включително супи, сосове, маринати и десерти. Неговият уникален вкус добавя допълнителна нотка към всяко ястие, докато същевременно подобрява общото здраве.

Освен това, джинджифилът може да бъде използван и като напитка. Прясно настърган джинджифил може да бъде добавен към гореща вода за приготвяне на здравословен и освежаващ чай.

Този чай не само помага за подобряване на кръвообращението, но също така е известен със своите противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при лечението на различни здравни проблеми, включително артрит и дигестивни разстройства.

Яжте бобови растения и печен боб

Печеният боб е изключително богат на витамини, минерали и белтъчини, които са от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот.

Една от най-големите ползи от консумацията на печен боб е, че той може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Включването на печен боб в диетата ви най-малко четири пъти на седмица може да има значителни ползи за здравето на сърцето.

Това е защото печеният боб е богат на фолиева киселина и манган, две хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на сърцето.

Фолиевата киселина помага за регулиране на нивата на аминокиселината хомоцистеин в кръвта, която в повишени количества може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Манганът от своя страна подпомага производството на енергия в клетките и поддържа здравословната функция на нервната система.

Освен това, печеният боб е богат на диетични фибри, които помагат за поддържане на здравословен холестерол и кръвно налягане, допълнително намалявайки риска от сърдечни заболявания.

Фибрите също така подпомагат храносмилането и могат да помогнат за предотвратяване на затлъстяване, което е още един фактор за риск при сърдечни заболявания.