Какво представлява състоянието на ангина?

Ангината е състояние, при което притокът на богата на кислород кръв към сърцето бива ограничен. Обикновено първо се усеща в гърдите, но може да се усети и в раменете, ръцете, шията, гърлото, челюстта или обратно.

Ангината е известна още и като ангина пекторис или в превод от латински означава притискане или премазване на гърдите и се характеризира с гръдна болка, която е причинена от недостатъчното кислород в кръвния поток, който получава сърдечния мускул.

Сърцето се кръвоснабдява от коронарните артерии и ако те са стеснени, намаления кръвен поток означава, че сърдечния мускул получава по-малко кислород, отколкото му трябва, за да функционира правилно.

 

Началните симптоми на ангината са болка, дискомфорт, която започва в гърдите – започва зад гръдната кост. Усещанията за натиск, притискане, парене или стягане също се наблюдават в началото при повечето от болните.

С напредването на болестта и симптомите на ангината се променят – гадене, постоянно чувство за умора, задух, изпотяване, прималяване или слабост.

Диабетиците са по-склонни да усещат, че не им достига въздух и едновременно с това да усещат и болка при ангина. Пациентите в по-напреднала възраст могат да станат слаби, да са със затруднено дишане, да имат чести световъртежи и да се чувстват объркани.

Ангината е доста опасно заболяване, което може да увреди дългосрочно сърдечния мускул. Повечето  от лекарите изписват на пациентите си при ангина силни антибиотици, които обаче водят до силно отслабване на имунната система и затова по-подходящи и по-щадящи целия ни организъм се явяват някои домашни лекове, които се оказват и много по-ефективно средство за лечение.

Домашни лекове за ангина

  1. Една супена лъжица сок от лук сутрин на празен стомах е много ефективна за облекчение на ангината.
  2. Гроздето укрепва сърдечния мускул. Гроздовият сок намалява риска от сърдечен пристъп и от него болката в гърдите при ангина намалява и дишането се нормализира.
  3. Амла или индийско „Цариградско грозде“ е естествен източник на витамин В. Приема се по една чаша сок дневно или ако е прахообразна форма се разрежда в чаша с вода. Това е много полезно за превенция от сърдечно-съдови заболявания.
  4. Вземете  пресни листа  от билката Светия босилек и извлечете малко сок от тях, смесете го с хладка вода и добавете малко мед. Това се смята за най-силния природен лек против ангина.
  5. Две скилидки чесън с мляко всекидневно е много ефективен лек при ангина и други сърдечни заболявания.
  6. С приема на 400 международни единици Витамин Е дневно ще намалите нивото на холестерола в кръвта и така няма да се полепва по артериите ви.
  7. Ограничете количество сол, което приемате, тъй като ако слагате много сол в храната ще повишите кръвното си налягане и това ще усили болката в гърдите при ангина.

Насоки за промяна на хранителния режим при ангина

Джинджифил

Добавяйте по една чаена лъжичка прясно настърган джинджифил или джинджифил на прах към салатите и към храните, които приготвяте. Джинджифилът, съдържагингерол – активна съставка, която е научно доказано, че инхибира артериалните инфекции, понижава холестерола и пречи за образуването на съсиреци и тромби.

Яжте бобови растения и печен боб

За да намалите риска от сърдечни заболявания, яжте печен боб най-малко четири пъти на седмица. Той е страхотно домашно средство против ангина. Една порция от печен боб осигурява повече от половината от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина и манган, две хранителни вещества, важни за здравето на сърцето.