Информация за камъни в бъбреците

Според една детска приказка едно единствено грахово зрънце поставено под 20 матрака и 20 дюшека, било достатъчно, за да остане истинската принцеса будна през цялата нощ.

В реалния живот един по-малък от грахово зърно камък, който се забил в единия или в другия ви бъбрек, е достатъчен, за да не ви да остави да спите спокойно цяла нощ, но може да ви накара да полудеете от болка и да стискате зъби, докато отидете до специалист-уролог, при който да получите облекчение на нечовешката болка.

Бъбречните камъни образувания, съставени от минерални или органични вещества, които се образуват в бъбреците.

Приблизително 10 % от хората развиват камъни в бъбреците в някакъв момент от живота си. Вие най-вероятно страдате от този тип здравен проблем, ако сте мъж между 20 и 40 години или имате подагра.

Мъжете са 4 пъти по-склонни от жените да страдат от това заболяване. Лекарите твърдят, че това са дължи на женските хормони, които възпрепятстват образуването на камъни при жените.

Сред основните фактори за развитието на заболяването е и наследствената предразположеност, така че хората, чиито роднина е имал или има камъни в бъбреците, трябва да бъдат особено внимателни.

Повечето, които първоначално заболяват обикновено са между 30 и 40-годишни и са в много добро здраве.

Подобно на камъните в жлъчката, които в повечето случаи остават недиагностицирани и тези образувания не винаги предизвикват проблеми.

Този тип проблеми могат да съществуват дълги години, без болният да подозира за тях, тъй като те се развиват безсимптомно, а е възможно и да не се развиват и да не променят размера си.

Когато обаче станат достатъчно големи, за да блокират потока на урината през уретера (едната от двете тръбички, които позволяват на урината да се отцеди от бъбреците към пикочния мехур), болката може да бъде силно мъчителна.

Симптоми на това заболяване са силна и остра болка в областта на засегнатия бъбрек, често и болезнено уриниране, кръв в урината, гадене, висока температура, втрисане и силно изтощение.

Начинът на хранене може да бъде основен фактор за това защо някои хора развиват камъни в бъбреците. Можете да направите някои промени в начина си на живот, които да ви предпазят от образуването на камъни в бъбреците.

Видове камъни в бъбреците

Видовете камъни в бъбреците са различни и всеки от тях има свои специфични причини и методи за лечение. Най-често срещаните са калциевите оксалатни камъни.

Те се образуват от калциеви кристали, които се комбинират с оксалат - вещество, което се намира в много храни, включително зеленчуци, фрукти и някои видове орехи и семена.

Консумацията на големи количества от тези храни, особено при недостатъчен прием на течности, може да увеличи риска от образуване на тези камъни.

Уратните камъни са друг вид, които са обикновено свързани с подагра или химиотерапия. Те се образуват от урат, вид сол, която се образува при разграждането на пурини - химически вещества, които се намират в месо и риба.

Хората, които консумират големи количества месо и риба, могат да бъдат изложени на по-голям риск от образуване на уратни камъни.

Струвитните камъни се образуват като резултат на уринни инфекции. Тези камъни могат да растат бързо и да станат доста големи. Жените са по-вероятно да развият този тип камъни, тъй като са по-склонни към уринни инфекции.

Цистиновите камъни са редки и са резултат от генетично заболяване, наречено цистинурия.

При това заболяване, бъбреците не могат да изпълнят своята нормална функция по извеждане на аминокиселината цистин от тялото, което води до образуване на камъни.

Разбирането на различните видове камъни в бъбреците и техните причини може да помогне на хората да предприемат подходящи мерки за предотвратяване и лечение.

Лечение на бъбречни камъни

Ако някога сте страдали от това заболяване и сте преживявали бъбречни кризи в миналото или смятате, че сте предразположен към развиването на бъбречни камъни най-добре е да вземете мерки още сега, за да се предпазите от това заболяване.

Пийте много течности. Увеличаване на приема на течности е може би единствената промяна, която трябва да направите, за да забравите изобщо за бъбречните камъни.

Минимално необходимото количество дневно е между 6 и 8 чаши като това е абсолютния минимум, под който в никакъв случай не трябва да слизате, като ако искате да имате здрави бъбреци и да се предпазите от проблеми с тях, то е добре да следите приема на течности.

През летните месеци това количество трябва да се увеличава до 10 - 12 водни чаши дневно, като е препоръчително е да пиете чиста вода.

Течностите може да бъдат и натурални сокове и безалкохолни негазирани напитки. Кофеиновите напитки обаче не са препоръчителни, в случай че съществува риск от развитие на оксалатни камъни в бъбреците.

Яжте по-малко месо и риба, ако сте склонни към образуване на уратни камъни в бъбреците, тъй като те се образуват от храната с високо съдържание на белтъчини и за това не трябва да се подлагате на високо протеинова диета.

Намалете приема на Витамин С, защото количества над 3000 мг прием на ден от този витамин ще ви изложи на риск от образуване на бъбречни камъни и да се наложи тяхното лечение.

Препоръчителната дневна доза от този витамин е 90 мг за мъжете и 75 мг за жените.

Редовните физически упражнения улесняват преминаването на калция от кръвта в костите и така вие имате по-силни кости и за вас съществува по-малък риск от камъни в бъбреците.

Съвети и препоръки

Камъните в бъбреците могат да предизвикат значително дискомфорт и болка, но с правилните стратегии за предотвратяване и лечение, те могат да бъдат успешно контролирани.

Важно е да се поддържа здравословен начин на живот, включително консумация на достатъчно вода, ограничаване на храните, богати на оксалат, и поддържане на здравословна телесна тежест.

При първите признаци на бъбречни камъни, като болка в страничната част на корема или кръв в урината, е важно да се потърси медицинска помощ.

Лекарите могат да предложат различни методи за лечение, включително медикаменти, ударна вълнова литотрипсия или дори хирургия в някои случаи.