Приемът на такива лекарства без лекарско предписание може да доведе до конвулсии и дори до спиране на дишането.

Как действат антидепресантите

За емоциите в нашия организъм отговарят специфични химически вещества, които се наричат невромедиатори. Това е:

  • Норадреналин – хормон, отделянето на който формира чувство за тревога, също отговаря за бодърстването и за адаптацията в околната среда;
  • Серотонин – хормон, формиращ усещането за щастие или удоволствие, също и тревога, агресивност, заспиване, полово поведение;
  • Допамин – това е хормон, предизвикващ усещане за бурна радост в отговор на възнаграждение или поощрение;
  • Окситоцин – формира усещане за доверие, спокойствие, понижава тревожността и страховете;
  • Мелатонин – хормон, регулиращ денонощните ритми на човек;
  • Пролактин – отговаря за образуването на кърма и за получаването на оргазъм при мъжете и жените;
  • Други невромедиатори.

Много от тях са хормони и оказват влияние не само на настроението, но и на функционирането на целия организъм: функциониране на полови жлези, промени в артериалното налягане, активация или забавяне на сърдечната функция.

Други, например, гама-аминомаслената киселина и фенилетиламин, имат нехормонална природа и управляват само емоциите.

Повечето препарати, които се отнасят към групата на антидепресантите, действат само с първите три изброени молекули – норадреналин, серотонин и допамин.

Медикаментите действат там, където се срещат израстъци на 2 нервни клетки – това се нарича невросинапс.

Един израстък отделя невромедиатор, който постъпва в пространството между клетките и там взаимодейства на израстъка на друг неврон.

Израстъците на невроните взаимодействат с различни вещества. Но за единица време могат да функционират същите или тези медиатори, които предизвикват усещане за радост, или тези, които водят до потискане на настроението. 2 едновременно не могат да се включат.

За да подействат антидепресантите едновременно вървят по един от основните пътища:

  • Блокират ензима моноаминооксидаза – МАО, разрушаващ невромедиаторите. В резултат серотонин, норадреналин и допамин, въздействат на невроните повече време, отколкото е било по-рано. Препаратите, въздействащи на МАО, могат да потискат обратимо и необратимо.
  • Не оставят невроните, които вече са отделили норадреналин, допамин или серотонин, да уловят тези молекули обратно – препаратите са инхибитори, или блокери с обратно захващане. В резултат нервните клетки, които трябва да получат невромедиатори, трябва повече да взаимодействат с тези хормони на радостта и на удоволствието. Тогава, ако се поддържа постоянна концентрация на антидепресанта в организма, тоест да се приема така, както е изписано от лекар, невроните няма да имат време за връщане в предходното състояние. Човек ще престане да изпитва такова потиснато състояние, каквото е било по-рано.
  • Увеличават отделянето или на норадреналин и на серотонин, или само на серотонин от необходимите неврони. В резултат към невроните постъпват повече хормони на щастието, и състоянието на депресия отстъпва.

Отделна група антидепресанти формират препарати, които въздействат на невроните, образуващи мелатонин – хормон на съня.

Понижаването на неговия синтез предизвиква сезонна депресия. Освен повишаването на синтеза на мелатонин, те усилват отделянето на допамин и на норадреналин, блокират един от типовете рецептори, възприемащи серотонин.

Повече хормони на удоволствие и щастие – и в мозъка няма да остане място за предизвикващите депресия молекули.

Сред групата на антидепресантите са също и препаратите на основата на екстракт от звъника. Те потискат обратното захващане на всички три невромедиатора: допамин, серотонин и ноадреналин.

Към антидепресантите са също средствата – аминокиселини, които вземат участие в синтеза на адреналин.

Заблуди за антидепресантите и тяхното разобличаване

Често хората се страхуват да приемат антидепресанти, заради измислени странични ефекти. Кои са популярните заблуди.

Не помагат за разрешаване на проблема

Препаратите не влияят на паметта. Освен това, когато човек е в депресия, е с изкривена представа за своите проблеми и разполага с малко енергия за тяхното решение.

Изписването на антидепресанти често помага по-добре да се разберем с текущите задачи чрез запазване на необходимата на човек мисловна енергия.

Заради антидепресантите се трупат килограми

Някои препарати наистина могат да способстват за трупане на килограми, но също има и лекарства, които понижават апетита и съдействат за отслабване. Това са флуоксетин, сетралин и есциталопрам.