Претоварваме се и не даваме възможност на мозъка да се възстанови, а от това страдат настроението, паметта и продуктивността.

Защо за мозъка е важно да почива

Претоварваме го с информация

В рамките на деня мозъкът с часове обработва входящата информация и разговорите. Ако не му се позволява да се отпусне, ще пострадат настроението, производителността и здравето.

Затова така необходимият умствен отдих са периодите, когато не се концентрираме и не взаимодействаме с външния свят, а оставяме мислите да витаят в облаците.

Сега все по-малко време отделяме на такова отпускане, отнасяме се към себе си като към машини. Редовно претоварваме и работим прекалено много.

Мислим си, че най-добрият начин за постигане на успех, това е да бъдем, колкото се може по-продуктивни. Но този подход може да доведе до противоположен резултат.

Да си припомним за състоянието, в което изпадаме след дълго работно съвещание или в дните, които прекарваме в оправянето на последствия от грешки.

В такива моменти забравяме за най-важното, допускаме грешки и в крайна сметка правим по-малко, отколкото сме смятали. Постоянно напрегнатият ритъм на живот се отразява на продуктивността, творческия потенциал и на щастието.

Мозъкът трябва да почива. След прекъсване на умствената дейност по-добре работи творческото мислене, по-лесно се вземат решения, започваме да получаваме удоволствие от това, което правим.

Не оставяме мозъкът да се възстанови

Мозъкът е с два основни режима на работа. Първият е насочен към действия. Благодарение на него се концентрираме върху задачи, решаваме проблеми, обработваме входящата информация.

Активиран е, когато работим, гледаме телевизия, разглеждаме снимки в Instagram или още взаимодействаме с информация.

Освен това, съществува мрежа за пасивен режим на работа на мозъка /МПРРМ/. Включва се, когато бездействаме или се потапяме в себе си.

Ако четем книга и внезапно забележим, че не помним последните 2 страници, това означава, че се активирала МПРРМ и сме започнали да мислим за странични неща.

В такова състояние може да сме с часове, например, докато сме на разходка в гората. МПРРМ е необходимо да се задейства всеки ден, тъй като помага на мозъка да се възстанови.

Благодарение на тази мрежа консолидираме информация, разбираме се със себе си и това, което се случва в живота ни. Свързва се с това как се чувстваме и с креативност.

Трябва да благодарим на тази мрежа за спонтанното решаване на проблеми, която ни позволява да се разсейваме. По данни на изследователи, у писатели и физици минимум 30% от творческите идеи възникват, когато те са заети с нещо несвързано с работата.

Освен това, МПРРМ играе важна роля при формиране на спомени. Това се случва активно преди заспиване.

Как да си дадем почивка на ума

Почивките трябва да са по няколко пъти през деня. Препоръчително е да се прави почивка на всеки 90 минути или когато започнем да чувстваме изтощение, не можем да се концентрираме.

Най-важното е да престанем да мислим, че това е лукс, който подрива продуктивността ни.

Да се заемем с нещо, което не изисква умствени усилия

Миене на чинии, работа в градината, разходка, чистене и прочие подобни видове дейности, това е благодатна почва за активиране на МПРРМ.

Обикновено ни е съвестно да не правим нищо и да витаем в облаците, а всъщност по това време можем мислено да си починем.

Да оставим телефона настрани

Повечето хора си държат телефона в ръцете просто от скука, но този навик ни лишава от възможност да се отпуснем. Опитайте да оставите телефона настрани и да забравите за него.

Например, когато стоим на опашка или чакаме някого. Забележете как се чувствате. Най-вероятно първоначално ще ни е нервно, но после ще започнем да обръщаме внимание какво се случва около нас или ще се потопим в собствените си мисли.

По-често сред природата

Разходката в парка възстановява по-добре, отколкото из градските улици. По натоварените градски булеварди постоянно ни заобикалят разсейващи фактори – автомобили, хора. А пеенето на птици и други естествени звуци, обратно, ни успокояват.