Учени от Института по обществено здраве към Университета Джонс Хопкинс показват как антидепресантите влияят на растежа на неврони и образуване на контактите между тях.

Защо антидепресантите могат да спрат развитието на невроните

Експериментите се провеждат на мини мозък – микроскопичен модел на човешки мозък, направен с помощта на стволови клетки на човека.

Протичащите в нея процеси имитират развитието на човешкия мозък. Този клетъчен модел се използва вместо по-скъпите и сложни изследвания върху животни.

Учените въздействат с антидепресанта пароксетин в две различни концентрации на два модела на мини мозък в рамките на 9 седмици.

Нивото на пароксетин не излиза извън рамките на терапевтичен диапазон за приложение на препарата за лечение на хора.

При високи концентрации на пароксетин с 80% намалява концентрацията на белтъка на синаптофизин – ключов компонент и маркер на синапси, структури, осигуряващи контактът между невроните.

Пароксетинът понижавал концентрацията на още 2 синаптични белтъка. Освен това потискал образуването на неврити – структури, развиващи се в зрели израстъци на неврони.

Накрая, под въздействието на пароксетина са били със 75% по-малко олигодендроцити – клетки на невроглия, обезпечаващи поддържащата среда за неврони и играещи решаваща роля в тяхното разпределение в тъканите на мозъка.

Опасни ли са антидепресантите за развиващите се неврони

Антидепресантът възпрепятствал нормалното развитие на мозъка и формиране на контактите между новите неврони, което може да се окаже причина за аутизъм.

Известно е, че пароксетинът преминава през плацентата, но до настоящия момент се ограничавали при бременните жени, заради опасността от развитие на сърдечни пороци и такива на белите дробове.

Сега става ясно, че има и друга не по-малко сериозна причина да не се изписва на бременни.

Пароксетинът е от групата препарати – селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. Назначава се при продължителни депресивни епизоди, както и при обсесивни компулсивни разстройства.

При социална фобия препаратът също е ефективен, това състояние се характеризира с тревожност и притеснение от социални контакти.

Препаратът е противопоказен за лица под 18 години, тъй като е установено, че при тях може да доведе до поява на мисли за самоубийство.