Планирате през уикенда да отидете до морето в опит за бягство от летните горещини, на вилата на село, или на преход в планината?

Не забравяйте да си вземете аптечка, с която да се подготвите за най-характерните летни неприятности, за да не прераснат те в нещо по-сериозно, което да помрачи приятните преживявания през летния сезон.

Най-вероятно разполагате с обичайните антисептици и маски, а също и проверени лично от вас обезболяващи, за да не нарушават главоболието, зъбоболът и менструалните болки плановете ви.

Какви средства още не трябва да забравяме

1.На помощ при чревно разстройство

През лятото причините за чревните инфекции са навсякъде – недомити плодове, мръсни ръце, случайно попаднала в устата от водоем, в който сте се къпали или плували, храна, която бързо се е развалила в жегата. Картината може да се допълни от диария или запек от необичайна за стомаха храна или промяна на графика на хранене.

Универсални помощници за такива неприятни ситуации са ентеросорбентите, включително и добрият стар активен въглен, и средства за рехидратация, обикновено се продават под формата на прах. Срещу запек е удобно да си вземем за пътуване препарат за еднократна клизма.

2.Срещу кърлежи

Кърлеж – това е сериозно, тъй като може да стане източник на заразяване с енцефалит или с Лаймска болест. Забил се кърлеж в никакъв случай не трябва да се полива с масло или да се прави опит да се откъсва от кожата.

Най-правилното решение в тази ситуация е да се отиде при личния лекар или в близката болница, поликлиника, спешен кабинет, където да извадят професионално кърлежа, и да дадат препоръки как да се действа оттук нататък.

Съгласете, че при пътуване или в къщата на село това не е много удобно. Затова трябва да се запасим със спрейове, които прогонват паразитите, а също и да носим високи чорапи и обувки и внимателно да се оглеждаме и дрехите след всяко излизане.

3.Против вируси

Погрешно е да смятаме, че през лятото няма вируси, освен един, който е световноизвестен, и простудяването е трудно. Много е лесно, ако отслабим организма с премиването от жегата навън в студеното климатизирано помещение, да се къпем със студена вода и да стоим на течение. Така се понижават защитните функции на организма, и за вирусите става по-лесно закрепването за клетките.

Има смисъл в лятната аптечка да присъстват препарати, които стимулират образуването на интерферони, които предпазват организма от вирусни инфекции. Втората функция на тази група препарати е намаляване на проявлението на вирусната интоксикация и по-бързо възстановяване след вирусното заболяване.

4.Срещу болки в ставите

Работата в градината, преходите и екскурзиите след пасивното прекарване на свободното време през есента и зимата – всичко това може да окаже влияние на ставите и на мускулите, да предизвика болезнени усещания.

За да си помогнем при болки в ставите следва да добавим мазила и мехлеми с активна съставка нестероидни противовъзпалителни препарати за местно приложение.

5.За задравяване на рани

Навсякъде можем да се нараним, а през лятото това е още по-лесно – открити леки дрехи, повишена активност.

Минимален комплект винаги трябва да бъде с нас:

  • Стерилен бинт;
  • Кислородна вода или хлорхексидин;
  • Антибактериален мехлем.

Йод можем да си спестим, тъй като много цапа и може да предизвика кожно раздразнение.

Дори и нараняването на кожата не изглежда сериозно.

6.Срещу изгаряния

Море, слънце, плаж – лесно е да се отпуснем и да си докараме слънчеви изгаряния. Как да ги избегнем – всички знаят как – използване на слънцезащитни кремове. Но често пропускаме, че трябва да използваме слънцезащитен крем с фактор, който съответства на типа на кожата.

Нанасянето на крем е необходимо 20-30 минути преди излизане от дома, а не на плажа. И това, което е важно, е да не пестим, използват се до 3 супени лъжици на човек или по една шепа.

7.Против алергии

Дори и в семейството ви да няма страдащи от алергии, антихистаминните средств в лятната аптечка съвсем няма да са излишни. Пристъп на алергична реакция, дори и доста тежък е възможен, заради ужилване от пчела, оса или дори от муха, поради цъфтеж на необичайни за организма растения или ядене на необичайна храна.

Желателно е да вземем антихистамини от ново поколение – обикновено те действат по-бързо и не предизвикат сънливост.