Въпросът дали пием достатъчно течности, и в частност обикновена вода е важен през цялата година. Особено значение придобива през лятото, когато организмът опитва да се охлади и разходва много повече течности, отколкото в прохладните и студени дни на годината.

Много често не обръщаме внимание на това колко пием, не броим чашите вода, които успяваме да изпием през деня, и внезапно установяваме, че главата започва да ни боли повече от обичайното, а вечер се появяват отоци по краката. И се удивяваме – каква е причината? А това са първите признаци на обезводняване.

Как да разберем, че на организма не му достигат течности? Състоим се на 60-70% от вода, а кръвта – на 92%. Затова и поддържането на воден баланс е жизнено необходимо за нормално функциониране на тялото.

Водата отмива токсините от организма, помага за усвояване на хранителни вещества с храната, подобрява еластичността на кожата, смазва ставите, поддържа кожата в овлажнено състояние тъканите на ухото, гърлото, носа, омекотява жизненоважни органи, понижава се вискозитета на кръвта.

Средно възрастен човек губи около 10 чаши вода на ден в процеса на дишане, уриниране, изпражнения, поотделяне.

Какви са първите признаци на обезводняване през летните горещини

Първи симптоми

Забелязали ли сте, че в жегата, дори и при здрави хора е възможно да се появят отоци? Вина за това, колкото и да е странно, има обезводняването.

Организмът в опит да се охлади, задържа вода в тъканите. Освен това лятното изпотяване способства за загуба на скъпоценната течност. И в резултат се запасява с вода под формата на отоци.

Други симптоми на обезводняване – вялост, намаляване на работоспособността, възможно е и дори да не забележим. След това обаче може да се повиши кръвното, тъй като кръвта се сгъстява, расте натоварването на сърцето.

Нарушава се функцията на стомашно-чревния тракт, тъй като се понижава образуването на стомашен сок.

Необходимо е да обърнем внимание на сухота в устата, главоболие, световъртеж, тъмни кръгове под очите.

Важно е да се вслушваме в сигналите на организма. Често мислим, че сме гладни, а всъщност искаме да попитаме. Затова е добър да пием чаша вода, ако искаме да ядем.

И ако след 10-15 минути гладът не отшуми – с чиста съвест можем да го утолим. Създайте си навик преди всяко хранене да пиете чаша вода, това ще предотврати обезводняването и преяждането.

Добър ориентир, по който можем да определим дали пием достатъчно вода, това е цветът на урината, както и миризмата.

Ако е с цвят на слама – светложълт и почти без миризма, тогава всичко е наред. При наситен цвят, с остра миризма, това е признак на обезводняване.

Как да поддържаме и възстановяваме водния баланс

На първо място е необходимо да пием чиста вода, за да не се превръщаме организмът в лаборатория по очистване на постъпващата течност и да не разходва допълнителни ресурси.

В миналото са били популярни от тази норма – минимум 30 мл чиста вода на един килограм тегло за здрав човек. Това е ориентировъчна стойност, тъй като персоналната потребност от вода зависи от конкретния човек и условия на околната среда.

Променя се нормата на потребление и в зависимост от времето и климата. Например, при настоящите големи летни горещини са необходими допълнителни 400-600 мл вода на ден.

Кърмещите майки преди всяко кърмене трябва да пият по чаша вода.

При физически натоварвания на всеки 20 минути упражнения следва да изпиваме по 200 мл

Какво способства за обезводняване

Важен момент – кафето и чая притежават диуретично действие. Затова на всяко кафе или чай е необходимо да се изпива по една допълнителна чаша чиста вода. В Италия, например, кафето задължително се сервира с чаша вода, това съвсем не е случайно.

Защо вода след събуждане

Според диетолози след събуждане следва да изпиваме по 1-2 чаши, и след това да си направим алармата на всеки час да ни напомня да изпиваме по 1 чаша вода. Ако не ви харесва само вода, можете да добавяте всякакви плодове, мента, лайм и дори краставици.

Изброените препоръки ще ви помогнат да избегнете сериозно обезводняване, дори и в най-силната жега.