Аронията е един от най-полезните и ценните за здравето плодове, ако се преведе названието на това растение от латински „Arónia melanocárpa“ в превод означава „полезен черен плод“.

Тъмносин, почти черен цвят на плодовете и цветове, напомнящи на тези на офиката, дори рускоезичното название на това в превод на български е черноплодна офика или само черна офика.

Полезните свойства на аронията са уникални, въпреки това по-голямата популярност това растение придобива едва в началото на 20-ти век. Здравословните ползи от употребата на арония се дължат на специфичния ѝ изключително разнообразен витаминно-минерален състав.

Състав на плодовете арония

Всеки плод на това растение е един своеобразен склад, в който влизат витамини и провитаминни вещества – бета каротин, аскорбинова киселина, токоферол, витамин Е, К, Р, ниацин, В1, В2, В6.

Плодовете на аронията съдържат още и антоциани, пектин, органични киселини, минерални соли на манган, кобалт, мед, йод, магнезий, желязо, калий, калций, хром, олово, селен, никел, алуминий и бор.

Тези плодове са източник и на флавоноиди, дъбилни вещества и на много други съединения /захари и вещества, в чийто състав влизат белтъци/.

Полезни свойства

Редовната консумация на арония оказва изключително благоприятно въздействие върху целия организъм и върху имунната система. Плодовете се използват, както в суров, така и в преработен вид.

От тях се приготвят – сладко, конфитюр, компоти, както и за направата за мармалад. Вкусът на прясната арония е доста кисел, но начините са преработването ѝ са толкова много, че човек може да си направи тези плодове, както му харесват и да се възползва от техните полезни свойства.

Аронията значително подобрява състава на кръвта, прочиства организма от вредния холестерол, стимулира кръвотворните процеси и предотвратява анемия. Но тези плодове правят кръвната плазма по-гъста.

Това е полезно при нарушения на съсирвамостта ѝ, но невинаги е добре, когато човек е предразположен към образуване на тромбози. Пектинът и дъбилните вещества спомагат за прочистването на червата от шлаки, токсини и тежки метали.

Плодовете на аронията спомагат за укрепване на стените на кръвоносните съдове, което ги устойчиви на налягането на кръвния поток и по-еластични. Така се нормализира сърдечната функция и се понижава кръвното налягане.

Високото съдържание на йод в аронията оказва благотворно влияние на функциите на ендокринната система и на щитовидната жлеза.

Тези плодове са полезни и за храносмилането, тъй като способстват за по-лесното усвояване на хранителните вещества, като спомагат за увеличаването на киселинността на стомашните сокове.

Действат и като жлъчегонно средство и ограничават спазмите на гладката стомашна мускулатура.
Изобилието от ценни биоактивни вещества прави плодовете на аронията много полезни за имунната система на човека.

При редовната им употреба значително се повишават защитните сили на организма, повишава се устойчивостта му към широк спектър от патогенни бактерии, вируси и други микроорганизми, предизвикващи инфекциозни заболявания и се ускорява оздравителния процес.

Аронията е полезно да се употребява от хората, които страдат от хипертония, алергии и от диабет.

Тези плодове са необходими и на тези, които желаят да се избавят от излишните килограми и да възвърнат стройната си фигура.

Калоричността на аронията е ниска общо 55 килокалории на 100 грама, а благодарение на високото съдържание на антоцианини, тези плодове спомагат да се преодолее лъжливото чувство за глад, а също и да се предотврати преяждане.