При скованост, болка, изразен оток във всяка от ставите, най-вероятно това е артрит.

Но в зависимост от множество оказващи влияние фактори и механизми на развитие са възможни повече от 100 различни варианта на артрит.

Артрит – това не е едно заболяване, а цяла група от състояния, основа на които са ставни възпаления. Два от най-разпространените варианти са остеоартрит и ревматоиден артрит.

Макар да има известно съвпадане на симптомите, всъщност са 2 много различни заболявания.

Остеоартрит – износване на ставите

Най-разпространено състояние на артрит е остеоартрит – това е т.нар. износване на ставите. У нас много хора страдат от тази форма на артрит, според различни данни до 4% от населението в зряла възраст имат подобни признаци на ставни нарушения.

При остеоартроза хрущялът, образуващ ставата, с времето се разрушава. Доколкото играе роля времето и механичното износване, при всеки човек се развива определена степен на артрит.

Кога и колко сериозни ще бъдат сериозни симптомите, зависи от няколко фактора - колко интензивно са се използвали ставите и имало ли е увреждания в миналото.

Остеоартрит се формира при прогресиращо разрушаване на хрущяла на краищата на костите, развива се в определени стави – това са лакти и рамене, колене и бедра.

В значителна степен се засяга гръбнакът, тъй като натоварването на гръбначните стави, които носят теглото е максимално. Освен това остеоартритът често се среща в малките стави на стъпалата и на дланите.

Откъде се появява болка при остеоартрит

Прогресиращият остеоартрит – това е заболяване на ставите, които активно участват в ежедневните дейности и помагащи за задържане на тялото във вертикално положение. Неговото развитие може да доведе до инвалидност.

Например, когато остеоартритът се развива в бедрата и в коленете на фона на затлъстяване, това може да доведе до силни болки при ходене.

Увреждането да е по-разпространено в долните крайници, но остеоартрит рядко се развива в глезените. Учените не знаят точно защо възпалението рядко засяга именно тези стави.

Остеоартрит се развива, заради използване и претоварване на ставите дълго време, болката и сковаността, отоците са по-разпространени сред хора в напреднала възраст.

Жените по-често страдат от артрити, но мъжете са по-склонни към тяхното увреждане до 45 години.

Остеартритът е хронично, дегенеративно заболяване, което обикновено се развива в петото или шестото десетилетие на живота, болките в ставите, свързани именно с този тип ставно увреждане, в млада възраст се срещат много рядко.

Ревматоиден артрит – друг механизъм на развитие

За разлика от остеоартрита, свързан с дегенеративно-дистрофични процеси, ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което собствената имунна система, погрешно атакува тъкани на организма, по-точно ставни повърхности.

Ревматоидният артрит започва като възпаление на лигавицата, но може да доведе до увреждане на хрущяли, кости, мускули и връзки.

За да разберем как се формира възпалението при това заболяване, трябва да си спомним как са устроени ставите. Така обикновено 2 кости се съединяват помежду си със слой хрущял, който изпълнява функция на амортисьор.

Тези слоеве хрущял са обвити с нещо като торбичка, която закрепва ставата, а подложката – това е синовинална мембрана, която съдържа множество имунни клетки. Те са необходими за защита на ставата.

Ако в ставата проникне патоген, тази мембрана става много активна – формира се възпаление, за което са характерни нарушение на подвижността и болка, тъй като имунната система се опитва да отстрани всяка инфекция.

Автоимунно заболяване – особености

Най-често такова се развива при ревматоиден артрит, с единствената разлика че в този случай няма реален патоген. Имунната система се активира, формира се възпаление на ставите, сякаш има инфекция.

При липса на какъвто и да е пусков механизъм, микроби или травми, ставата се възпалява и се раздразва, характерни са отоци и силни болки. Течността се натрупва вътре и възпалението не отслабва. Това е водещата причина, която предизвиква симптоми на ревматоиден артрит.

Силен оток и нарушение на функциите

Острото възпаление в синовиналната обвивка води до характерен симптом на ревматоиден артрит – специфичен тип оток, наречен ревматоиден синовит. Този оток предизвиква усещане за мека и водниста става, а не твърда и минимално подвижна.