През април 1876 г. е роден известният отоларинголог Роберт Барани. През 1915 г. той става  лауреат на Нобелова награда по медицина за изучаване на вестибуларния апарат.

Ученият посвещава много време, за да намери връзка между този орган и нистагъм – неволно трептене на очите, морска болест и прочие. За своите изследвания той измисля кресло, което произволно се върти в хоризонтална плоскост.

Сега на такива апарати тренират летци и космонавти, а самото устройство получава название „кресло на Барани”.

Какви методи на тренировки на вестибуларния апарат се препоръчват сега, кога това е необходимо, а кога става въпрос за сериозни проблеми и е необходима лекарска помощ.

Функции на вестибуларния апарат

Вестибуларният апарат е орган, разположен във вътрешното ухо и отговарящ за ориентирането в пространството.

Неговите рецептори реагират на въртенето на главата и на всяко движение на тялото и предават информацията в мозъка, именно това помага на човек да задържа равновесие.

Освен това там се намират отолити – малки камъчета, състоящи се от калциеви соли, които се придвижват при смяна на положението на тялото и така помагат на човек да усеща къде се намира горе или долу.

Вестибуларният апарат е свързан с гръбначния мозък, малкия мозък и с кората на главния мозък. Постъпващата от него информация активира вестибуларните рефлекси, в които участват мускулите на гръбнака, шията и крайниците.

Връзката с ядрата на нервите движещи очите позволява да се задържа погледа при промяна на местоположението на тялото.

Ако вестибуларният апарат работи без нарушения, движенията на човек са плавни и координирани.

Но в случай че органът не е трениран, постъпващите от него сигнали могат да доведат до превъзбуждане на неврони в различните мозъчни центрове и като следствие неприятни симптоми.

Причина за разбалансираност може да стане и противоречива информация, постъпваща от вестибуларния апарат и, например, на очите – именно затова възникват признаци на морска болест.

Симптоми на нарушения – световъртеж, гадене и други

Недобре тренираният вестибуларен апарат напомня за себе си с пристъпи. Тоест симптомите нарастват само в определени условия, но бързо минават, ако дразнещият фактор бъде отстранен.

Например, на човек може да му стане лошо, докато е в транспорта, при пътуване с кораб, при качване на бърз асансьор и дори при резки движения на главата.

В тези случаи се развива комплекс от симптоми на морска болест, който включва следните нарушения:

 • Световъртеж;
 • Гадене, понякога повръщане;
 • Главоболие;
 • Шум в ушите;
 • Загуба на координация при движенията;
 • Понижение на артериалното налягане;
 • Обилно отделяне на пот;
 • Пребледняване.

Тези симптоми са характерни за малки деца, при които вестибуларният апарат не функционира достатъчно хармонично.

Също влошената координация и другите нарушения често се проявяват при хора в напреднала възраст и са вследствие от заседнал начин на живот.

Кога е необходим преглед при лекар – патологични причини

Много е важно да се различава слабият вестибуларен апарат от сериозните здравословни проблеми. В първия случай за отстраняване на симптомите са достатъчни редовни тренировки, във втория е необходима професионална помощ.

Преглед при лекар е необходима, ако пристъпите на световъртеж и гадене се осъществяват без видими причини. Да се обърне внимание на здравето следва при патологичен нистагъм – често, потръпване на очните ябълки понякога до стотици пъти в минута.

Симптоми, сходни на обикновена морска болест, могат да са признак на следните заболявания:

 • Заболявания на вътрешното ухо;
 • Менингит;
 • Болести на сърцето;
 • Специфична форма на мигрена;
 • Епилепсия и множествена склероза;
 • Травми на главата;
 • Болест на Мениер;
 • Тумори на главния мозък.

Също до увреждане на вестибуларния апарат може да доведе прием на антибиотици от групата на аминогликозидите – гентамицин, стрептомицин, акмикацин и др.

При патологични причини за нарушения на функцията на вестибуларния апарат тренировките не помагат. Освен това понякога спортът може само да влоши състоянието, тъй като допълнително се натоварва вестибуларния апарат.

Тренировка на вестибуларния апарат – лесни начини и спорт

За да избегнат проблеми с вестибуларния апарат са достатъчни разходки пеша, кънки и ходене по бордюри с цел тренирането на задържане на равновесие.