Болка в коленете, нарушение на подвижността на ставите, травмите съпровождат не само спортистите, но и възрастните хора. За справяне с болезнените усещания помагат инжекции на ставите.

За лечение на травмите или артрозите коленете могат да се използват както хирургични, така и консервативни методи. Разбира се, повечето от нас се стараят да избягват операциите.

За щастие, днес съществуват ефективни консервативни методи на лечение на коленни стави. Един от тях е артротерапията или инжекции на коленните стави.

Какво има в спринцовката?

Обикновено за инжекции се използват или хиалуронова киселина, или богата на тромбоцити плазма.

Препаратите на основата на хиалурон се продават в аптеките, а плазмата се приготвя непосредствено преди инжектиране.

Взима се кръв от лакътната вена, която преминава през специална обработка в центрофуга, за да се отдели богатата на тромбоцити плазма.

Тази плазма се въвежда и в коляното на пациента.

Хиалуроновата киселина е естествена смазка за коленната става, образува се в човешкия организъм. Но с възрастта се развива недостиг. В резултат ставните хрущяли постепенно се изтриват по време на движение.

Инжекцията позволява да се повиши концентрацията на това вещество в синовиналната течност, а едновременно се стимулира и синтеза и на собствена хиалуронова киселина.

Тромбоконцентратът се използва основно за ускоряване на регенерацията на увредените тъкани – връзки, менискуси, хрущяли.

Тромбоцитите са клетки, които играят важна роля в заздравяването на уврежданията. Те не само закриват съдовете при травма, предотвратяват и кръвотечението, но и стимулират процесите на регенерация.

Не трябва да се страхуваме от болка – инжекциите се правят с използване на упойка.

Артротерапия - как действа?

Артротерапията не само облекчава болезнените усещания и нормализира подвижността на ставите.

В хода на лечението се подобрява и кръвоснабдяването на ставата, а това означава, че и възстановителните процеси протичат по-бързо.

Но най-важното инжекциите позволяват намаляване на дозите на нестероидни противовъзпалителни средства, които пациентите вземат за намаляване на болките и на отока.

Това е важно, като се отчита, че при продължителен прием на нестероидни противъзпалителни средства може да предизвика стомашни кръвотечения.

Освен това артротерапията позволява отлагане на хирургичната интервенция при сериозни увреждания на ставите или съвсем да се мине без операция.

Артротерапията често се назначава и в период на очакване на операцията по ендопротезиране на ставите. Инжекциите позволяват намаляване на болковия синдром с няколко месеца, тъй като ефектът от артротерапията може да продължи до година.

Важно!

Инжекциите облекчават състоянието при:

  • Остри болки в коленната става;
  • Възпалителни заболявания на ставите – бурсит, синовит, тендинит;
  • Артрити и артрози;
  • Увреждания на сухожилията, връзките и ставния хрущял;

Артроза на коляното, лечение с хиалуронова киселина

Преди около 10 години в арсенала лекарства, използвани от ортопедите, влезе и хиалуроновата киселина, които са много ефективни при артроза на коляното.

Препаратите с хиалуронова киселина са т.нар. течни протези, при въвеждане в ставата играят роля на здрава синовинална течност, смазваща ставните повърхности, които хранят хрущяла и стимулиращи неговото възстановяване.

Създавайки на ставната повърхност на хрущяла тънък слой, подобряват неговото плъзгане, хиалуроновата киселина предотвратява триенето и разрушаването на хрущяла.

Прониквайки вътре в хрущялната тъкан и привличайки водата, лекарството възстановява сухият хрущял. Повишава неговата еластичност.

Преди да се лекува остеоартроза на коленната става с хиалуроновата киселина е необходимо да се предотврати възпалението.