Рано или късно в живота на почти всяка жена настъпва момент, когато се замисля за дете.

Но напрегнатият график на работа, постоянният стрес водят до изменения на баланса на хормоните, което в крайна сметка потиска активността на яйчниците, в които узряват яйцеклетки, които предизвикват безплодие.

Реакциите на организма при прекомерни физически натоварвания или емоционални преживявания са различни и индивидуални. При част от жените не възникват проблеми със забременяването, дори и да не я планират.

Други пък правят всички правилно, следят как се хранят, приемат витамини, но минават месеци и години, а двете чертички на теста за бременност така и не се появяват. В такава ситуация лекарите съветват да се направят изследвания и да се преразгледа отношението към ситуацията.

Влияние на стреса върху фертилността

Често жените, които планират дете, се сблъскват с проблема с безплодието. Въпреки липсата на проблеми от страна на репродуктивните органи и общото състояние на организма, здравето на партньора, желаната бременност не настъпва нито след година, нито след 2, дори и след 5 години опити.

Специалистите все по-често казват, че в условията на съвременен живот, когато женският организъм е подложен на стрес, безплодието възниква от влиянието на стресовите хормони.

Неотдавнашни изследвания показват, че стресът влияе на фертилността. Така например, откриването при жените на високи нива на алфа-амилаза – ензим, който е свързан със стреса, възникват проблеми при настъпването на бременност.

В пробите от слюнката, взети от 274 жени в продължение на 6 менструални цикъла, или докато не настъпила бременност, се изследвали концентрациите на ензима.

Било установено, че при тези, които били с най-висока концентрация на този ензим, имали с 12% по-малки шансове да заченат дете, в сравнение с жените с най-ниски нива.

При жените, участвали в изследването, по-рано не било регистрирано безплодие. Участниците планирали бременност или предприемали опити за зачеване по-малко от 3 месеца.

Проблеми с безплодието

Изследователите все още не са установили окончателно ролята в стреса по отношение на женската фертилност и неговото влияние върху развитието на безплодие.

Известен е фактът, че жената може да забременее дори при силен стрес, например, който следва от смърт на съпруга.

Подозира се, че някои жени са по-репродуктивно чувствителни към стрес от другите. И ефектът може да се превърне в порочен кръг.

Когато жената изпитва стрес и се формира безплодие, тогава става още по-напрегната.

Това твърдение се основава на резултатите от изследване в Тайван, които се обръщат към лекар по повод лечение на безплодие.

При прегледите се установяват признаци на депресия или повишена тревожност.

Ролята на хормоните на стреса при овулация

Ако стресът може да повлияе на вероятността от зачеване, откриването какви хормони участват, и техният контрол може да помогне при лечение.

Изследователите отдавна изучават влиянието на хормоните на стреса върху женската фертилност.

При изследване на жени, при която овулацията се е прекратила преди повече от 6 месеца, се установило, че са с високи нива на кортизол – хормон на стреса.

При стресови ситуации кортизолът, както и адреналина, активизира метаболизма, при който се потискат репродуктивните функции, работата на храносмилането.

Продължителното поддържане на високи нива на хормони на стреса могат да повишат кръвното налягане, да предизвикат увеличаване на теглото и да доведат до други здравословни проблеми.