Какво е астигматизъм?

Астигматизмът е състояние, което се характеризира с неясно и замъглено зрение, дължащо се на неправилната форма на роговицата, която представлява 1/6 от повърхностния слой на окото или в резултат на неравната повърхност на очната леща.

Неравномерната форма на роговицата или лещата възпрепятства светлината, която навлиза в окото да се фокусира правилно върху ретината – светлочувствителната повърхност във вътрешната част на очната ябълка.

В резултат на тази аномалия засегнатите от астигматизъм виждат замъглено и размазано на всякакво разстояние.

Астигматизмът е много често срещана зрителна аномалия. Повечето хора имат някаква степен на астигматизъм. Началните стадии на астигматизма обикновено не оказват влияние върху зрението и не се нуждаят от лечение.

Астигматизмът много често се наблюдава при пациенти с зрителни аномалии като късогледство (миопия) и далекогледство (пресбиопия). И тези зрителни нарушения имат общо медицинско наименование и то е рефракционни грешки, защото влияят върху начина, по който окото пречупва светлината попада в него.

Как се появява?

Специфичната причина за поява на астигматизъм е неизвестна. Тази аномалия може да е наследствена и да е налице още от самото раждане и може да се промени, когато детето расте като постепенно отшумява с времето или да се влошава и да се задълбочат оплакванията.

Едно обстойно оптометрично изследване включва и тест за астигматизъм. В зависимост от стадия на аномалията, очният лекар определя очила или контактни лещи, които коригират астигматизма чрез промяна на начина, по който светлината навлиза в очите.

При друг начин за лечение на астигматизъм се преминава през модифицирана процедура, която се нарича Ортокератология.

Тя е безболезнена, неинвазивна процедура, която се състои в носенето на серия от специално разработени твърди контактни лещи, които постепенно отстраняват неравностите по повърхността на роговицата, които са причина за рефракционната аномалия.

Лазерна операция е също възможен начин за лечение на астигматизъм. Формата на роговицата се променя чрез отстраняване на малко количество очни тъкани. Това се извършва със силно фокусиран лазерен лъч по повърхността на окото.

Какви са причините за астигматизъм?

В здравото човешко око, светлината преминава през роговицата и лещата, които работят заедно, за да фокусират светлината върху ретината - тънката слой тъкан в задната част на очите, която съдържа милиони светлочувствителни клетки.

Роговицата и лещата на здравото око имат симетрична и редовна форма, което позволява на светлината да се пречупва равномерно.

Това означава, че всички светлинни лъчи, които влизат в окото, се фокусират в една точка върху ретината, което води до ясно и детайлно зрение.

Обаче при астигматизъм, формата на роговицата или лещата е леко деформирана. Това може да бъде поради генетични фактори, травма на окото или някои заболявания на очите.

Вместо да бъде перфектно кръгла, роговицата или лещата могат да бъдат по-изпъкнали в една посока отколкото в друга.

Тази неравномерна форма променя начина, по който светлината се пречупва, когато влиза в окото. Вместо да се фокусира в една точка върху ретината, светлината се фокусира на няколко различни точки.

Това води до изкривено или размазано зрение, което може да бъде особено забележимо, когато се гледа на далечни обекти или при слаба светлина.

Важно е да се помни, че ако забележите промяна в зрението си, като замъглено или изкривено зрение, е важно да се консултирате с очен лекар за преглед и диагноза.

Как се диагностицира астигматизъм?

Астигматизмът е зрително нарушение, което може да бъде диагностицирано чрез цялостен преглед на очите. Този преглед обикновено включва серия от тестове, които помагат на очния специалист да разбере как точно очите ви фокусират светлината.

Това е важно, защото астигматизмът може да промени начина, по който вашите очи пречупват светлината, водейки до замъглено или изкривено зрение.

Един от основните тестове, използвани за диагностициране на астигматизъм, е тестът за рефракция. При този тест, очният лекар използва устройство, наречено фороптер, за да определи какви очила или контактни лещи са необходими за коригиране на вашето зрение.

Фороптерът има различни лещи, които могат да се въртят пред очите ви, докато гледате букви или числа на далечен знак. Вашият лекар ще променя лещите, докато не намери комбинацията, която ви позволява да видите най-ясно.

В допълнение към теста за рефракция, очният ви лекар може да използва и други тестове за диагностициране на астигматизъм.

Това може да включва използването на устройство, наречено кератометър, което измерва кривината на предната повърхност на вашата роговица. Това помага на лекаря да определи дали формата на роговицата ви причинява астигматизъм.

След като е направена диагнозата за астигматизъм, вашето лечение може да включва използването на очила или контактни лещи, които са специално проектирани да коригират начина, по който вашите очи пречупват светлината.

В някои случаи, може да се препоръча хирургическа процедура, като LASIK, за да се промени формата на роговицата и да се коригира астигматизмът.

Как се лекува астигматизъм?

Хората с астигматизъм имат няколко възможности, за да си възвърнат ясното си зрение. Те включват:

  1. Очила;
  2. Контактни лещи;
  3. Ортокератология;
  4. Лазерни и други хирургични процедури.

Очилата са най-предпочитаното средство за лечение на астигматизъм. Те представляват специална цилиндрична леща за компенсиране на астигматизъм. И само един вид лещи са достатъчни да осигурят ясно виждане на всички разстояния.

Някои хора предпочитат контактните лещи, за да се справят с астигматизма, тъй като те им предоставят по-широк зрителен ъгъл.

Въпреки това, тъй като се носят контактните лещи директно върху очите, те се нуждаят от редовно почистване и грижа за опазване на здравето на очите, а стандартните контактни лещи са меки и не са подходящи за лечение на астигматизъм, тъй като възприемат формата на окото.

Ортокератологията включва поставянето на серия твърди контактни лещи, които променят повърхността на роговицата, но чрез този метод не се постига постоянно подобряване на зрението, защото след премахването им зрението се връща в първоначалното си състояние на размазано виждане.

Астигматизмът може да се коригира чрез преустройство на роговицата с помощта на силно фокусиран лазерен лъч светлина. Две са най - често изпълняваните процедури - фоторефрактивнакератектомия (PRK) и лазерно ин-ситукератомилеза (LASIK).

И двете процедури позволяват на светлината да се фокусира върху ретината чрез промяна на формата на роговицата.

Хората с астигматизъм имат широк избор от начини за коригиране на проблема си със зрението. При консултация с очния си лекар, могат да изберат начин, който най-добре отговаря на техните нужди.