Миопията е често срещано зрително нарушение, което води до затруднено виждане на далечни обекти.

Това се дължи на прекалено издължената очна ябълка или неравна повърхност на роговицата, което пречупва светлината по начин, който не позволява образите да се фокусират правилно върху ретината.

Въпреки че често е наследствена, все повече изследвания сочат, че начинът на живот и стресът, на който подлагаме очите си, също играят роля в развитието на това зрително нарушение.

Например, дългите часове, прекарани пред компютърни екрани или други електронни устройства, могат да натоварят очите и да допринесат за развитието на миопия.

Също така, четенето при слаба светлина или прекаленото съсредоточаване на близки обекти може да увеличи риска от късогледство.

Какво представлява миопията?

Късогледство или миопия е вид нарушение на зрението, което се проявява в резултат на прекалено издължената очна ябълка или при неравна повърхност на роговицата, което предизвиква неравномерно и произволно пречупване на лъчите от обекта, който наблюдаваме.

И лъчите вместо да се съсредоточат върху ретината, те се фокусират пред нея, което и провокира размазаните образи на по-далечните обекти.

Късогледството е много разпространено нарушение, засягаща повече от ¼ от населението в развитите държави.

Налице са и много доказателства, които подкрепят теорията, че то е наследствено, но все повече изследвания потвърждават, че късогледството е аномалия, предизвикана от начина ни живот и стресът на който подлагаме очите си, когато четем на недостатъчна светлина или доближаваме книгата много близо до очите  и прекалено много се съсредоточаваме върху екрана на компютъра.

Обикновено късогледството първо се проявява в ранна възраст, защото окото продължава да расте и да се развива до около 20-годишна възраст.

Въпреки това в последните години нарушението се появява много по-често от постоянното натоварване на очите  и при диабет.

Наследството играе роля в появата на миопия, но съществуват и други фактори като начинът на живот и натоварването на очите.

Симптомите могат да включват затруднено виждане на далечни обекти, умора на очите и главоболие.

Ранното откриване и лечение с очила, контактни лещи или хирургични процедури като ортокератология и лазерна корекция са важни за предотвратяване на усложненията, които миопията може да предизвика, като глаукома и отлепване на ретината.

Симптоми на миопия

Симптомите на миопията могат да варират в зависимост от възрастта и степента на нарушението.

Въпреки че най-често се среща затруднение при разпознаването на обекти на разстояние, има и други симптоми, които могат да се проявят при миопия.

Освен затруднено виждане на далечни обекти, хората с миопия често се сблъскват с умора на очите, особено след продължително четене или работа на компютър.

Това се дължи на факта, че очите трябва да се напрегнат повече, за да фокусират образа върху ретината. Тази умора може да доведе до главоболие, особено във високостресови ситуации или при изложение на ярка светлина.

При децата с миопия, симптомите могат да бъдат по-трудни за разпознаване, тъй като те може да не са в състояние да обяснят какво виждат. В тези случаи, родителите и учителите трябва да бъдат внимателни за поведението на детето.

Например, ако детето често навежда глава, за да прочете книга или да гледа телевизия, това може да бъде признак за миопия. Също така, ако детето има трудности да вижда дъската в училище или често се оплаква от главоболие, това също може да бъде индикатор за проблеми със зрението.

Важно е да се отбележи, че миопията често се развива през детството и юношеството, когато очите все още растат. Затова е важно децата да имат редовни очни прегледи, за да се открият и коригират проблемите със зрението във време.

Лечение на миопия

Изчерпателното оптично изследване ще включва и тест за късогледство. Оптикът може да определи очилата или контактните лещи, които коригират късогледството чрез огъване на визуалните изображения, които навлизат в очите, като ги фокусира в задната част на окото.

В зависимост от тежестта на късогледството може да се наложи да носите очила или контактни лещи за извършването на определени дейности, като за гледане на телевизия или при шофиране.

А ако при вас миопията е в най-тежката си форма, ще се наложи да носите очила или контактни лещи постоянно.

Друг вариант за лечение на късогледство е ортокератология, известно още като терапия на рефракцията на роговицата.

Това е неоперативна процедура, която включва носенето на серия от специално разработени твърди газопропускливи контактни лещи, които постепенно възвръщат нормалната форма на роговицата, което ще ви позволи да възстановите загубената  си зрителната острота.

Твърдите лещи оказват натиск върху роговицата на окото и това променя начина, по който светлината се фокусира върху ретината с помощта на която ние виждаме образите.

Лазерните процедури са също възможно лечение за късогледство при възрастни. Те включват преустройство на роговицата чрез премахване на малка част от очните тъкани. Това се постига със силно фокусиран лазерен лъч върху повърхността на окото.

За хората с по-тежки форми на късогледство съществуват възможности за хирургични процедури, които включват имплатиране на малка леща, която ще коригира аномалията, директно във вътрешността на окото.

Като профилактика срещу миопията се препоръчват различни упражнения за укрепване на очните мускули. Можете да започнете да премигвате по-често, като най-добре е това да става на интервал от 4-5 секунди.

А когато ви се налага да работите по-дълго на компютър е препоръчително да правите почивки на около 30 минути, като сложите ръце пред очите, така че те плътно да ги закрият.

Късогледството е нарушение на зрителната острота, което в редки случаи би могло да доведе до по-тежки усложнения.

При невземането на мерки на време за лечението му е възможно да се прояви като рисков фактор за появата на глаукома, макулна генерация, страбизъм и отлепване на ретината.