Какво представлява миопията?

Късогледство или миопия е вид нарушение на зрението, което се проявява в резултат на прекалено издължената очна ябълка или при неравна повърхност на роговицата, което предизвиква неравномерно и произволно пречупване на лъчите от обекта, който наблюдаваме. И лъчите вместо да се съсредоточат върху ретината, те се фокусират пред нея, което и провокира размазаните образи на по-далечните обекти.

Късогледството е много разпространено нарушение, засягаща повече от ¼ от населението в развитите държави. Налице са и много доказателства, които подкрепят теорията, че то е наследствено, но все повече изследвания потвърждават, че късогледството е аномалия, предизвикана от начина ни живот и стресът на който подлагаме очите си, когато четем на недостатъчна светлина или доближаваме книгата много близо до очите  и прекалено много се съсредоточаваме върху екрана на компютъра.

Обикновено късогледството първо се проявява в ранна възраст, защото окото продължава да расте и да се развива до около 20-годишна възраст. Въпреки това в последните години нарушението се появява много по-често от постоянното натоварване на очите  и при диабет.

Симптоми на миопия

Най - лесно разпознаваемият симптом на късогледството е затрудненото ясно виждане на по-далечните обекти на телевизионния екран или на дъската в училище. Допълнителните симптоми, които могат да се проявят са често главоболие и уморяемост на очите. При късогледството при деца се свързват с оплаквания, че не могат да виждат написаното на дъската.

Късогледство при деца– когато те са по-малки и не са в състояние да обяснят с какви проблеми със зрението се сблъскват,  родителите могат да разпознаят миопията като например детето поставя книгата или учебника съвсем близо до очите си или гледа прекалено отблизо телевизия.

Лечение на миопия

Изчерпателното оптично изследване ще включва и тест за късогледство. Оптикът може да определи очилата или контактните лещи, които коригират късогледството чрез огъване на визуалните изображения, които навлизат в очите, като ги фокусира в задната част на окото. В зависимост от тежестта на късогледството може да се наложи да носите очила или контактни лещи за извършването на определени дейности, като за гледане на телевизия или при шофиране. А ако при вас миопията е в най-тежката си форма, ще се наложи да носите очила или контактни лещи постоянно.

Друг вариант за лечение на късогледство е ортокератология, известно още като терапия на рефракцията на роговицата. Това е неоперативна процедура, която включва носенето на серия от специално разработени твърди газопропускливи контактни лещи, които постепенно възвръщат нормалната форма на роговицата, което ще ви позволи да възстановите загубената  си зрителната острота. Твърдите  лещи оказват натиск върху роговицата на окото и това променя начина, по който светлината се фокусира върху ретината с помощта на която ние виждаме образите.

Лазерните процедури са също възможно лечение за късогледство при възрастни. Те включват преустройство на роговицата чрез премахване на малка част от очните тъкани. Това се постига със силно фокусиран лазерен лъч върху повърхността на окото.

За хората с по-тежки форми на късогледство съществуват възможности за хирургични процедури, които включват имплатиране на малка леща, която ще коригира аномалията, директно във вътрешността на окото.

Като профилактика срещу миопията се препоръчват различни упражнения за укрепване на очните мускули. Можете да започнете да премигвате по-често, като най-добре е това да става на интервал от 4-5 секунди. А когато ви се налага да работите по-дълго на компютър е препоръчително да правите почивки на около 30 минути, като сложите ръце пред очите, така че те плътно да ги закрият.

Късогледството е нарушение на зрителната острота, което в редки случаи би могло да доведе до по-тежки усложнения. При невземането на мерки на време за лечението му е възможно да се прояви като рисков фактор за появата на глаукома, макулна генерация, страбизъм и отлепване на ретината.