Какво представлява страбизмът?

Кривогледство или страбизъм, както е медицинското му наименование, е състояние при което двете очи не могат да се насочат към един и същ обект по едно и също време.

Кривогледството обикновено се дължи на слаби или неразвити очни мускули, които не могат да контролират движението на очите ефективно.

В някои случаи, силното далекогледство може да бъде причина за кривогледството, тъй като очите се усиливат да фокусират и се насочват към обекти на близко разстояние.

6 мускула са свързани с всяко едно око и те контролират движенията му. Мускулите получават сигнали от зрителния център в мозъка и така определя техните движения. Обикновено очите работят заедно, така че и двете да са съсредоточени върху един и същ обект.

За кривогледството е характерно, че когато очите гледат в различни посоки в зрителния център мозъка – ортиципалниякортекс се получават две различни изображения.

На първо време това може да създаде двойно виждане и объркване, но с течение на времето мозъкът привиква да игнорира изображението от обърнатото око.

Ако това състояние не се лекува, то може да предизвика постоянно намаляване на зрението на едното око, състояние, наречено амблиопия или мързеливо око.

Кривогледство при бебета

Бебета понякога движат очите си некоординирано, но въпреки това и двете са насочени към един и същ обект. Това състояние се нарича псевдострабизъм или фалшиво кривогледство.

Появата на кривогледство при бебета може да се дължи и на допълнителната кожа, която обхваща вътрешния ъгъл на очите или ако носът на бебето е по-широк.

Това състояние обаче отшумява до около 6-тия месец на бебето, тъй като през този период то расте много бързо и лицето му като част от тялото също расте.

Кривогледство се развива най-често до 3-годишна възраст, но може да се развие и при по-големи деца, както и при възрастни. Широко разпространено е погрешното схващане, че малко дете с късогледство ще го преодолее, но това е напълно невярно.

В действителност кривогледството се влошава без лечение. Всяко дете над 6-месечна възраст, чиито положение на очите не се нормализирало, трябва задължително да бъде прегледано от офталмолог.

Ранната диагностика и лечение на кривогледство са от съществено значение за предотвратяване на дългосрочните последици, като например мързеливо око. Лечението може да включва упражнения за очните мускули, очила, контактни лещи или дори хирургия.

Важно е да се отбележи, че дори и след успешно лечение, поддържащите упражнения и редовните прегледи са ключови за поддържане на здравите очи и доброто зрение. Родителите трябва да бъдат внимателни към зрителното здраве на децата си и да търсят медицинска помощ при първите признаци на проблеми.

Лечение на страбизъм (кривогледство)

Лечението на кривогледството включва очила, призми, упражнения за укрепване на очните мускули. Ако се открие и лекува рано, лечението дава отлични резултати.

Хората с кривогледство имат няколко възможности за лечение, с помощта на което да подобрят  на координацията на очите си. Те включват:

  • очила или контактни лещи;
  • призми;
  • упражнения за очните мускули;
  • хирургична интервенция за отстраняване на остатъчното кривогледство.

Очилата или контактните лещи обикновено се предписват на пациенти с некоригирано далекогледство. Това може да бъде единственото лечение и за някои пациенти с езотропия – вид кривогледство, при което окото е насочено навътре.

След като далекогледството се коригира, очите се нуждаят от по-малко усилия да се фокусират и така е възможно да се излекува и възникналото кривогледство.

Призмите са специални лещи, които променят светлината, попаднала в окото и съдействат за намаляване на кривенето, което окото трябва да направи, за да се фокусира върху даден обект.

Призмите са в състояние да компенсират напълно кривенето на очите и да премахнат изцяло кривогледството.

Те са изработени от материали със специални оптични свойства, които могат да изкривят светлината в определена посока.

Това променя ъгъла на падане на светлината, когато тя влиза в очите и се фокусира на съответната точка на сетивната област.

Като резултат, призмите компенсират кривенето на очите, като насочват светлината по такъв начин, че да се получи ясна и ясна визия.

Лечение на кривогледство чрез упражнения

Упражнения за очните мускули се предвиждат за подобряване на координацията очите и за подобряване на способностите за фокусиране.

Тези очни упражнения помагат саниране недостатъци в движение на очите, очите се фокусира и очите съюзяват и да се засили връзката на окото-мозъка. Лечението може да включва офис-базирани, както и процедури за обучение вкъщи.

В някои случаи, когато упражненията за очните мускули не са достатъчни, може да се наложи хирургична интервенция.

С хирургична интервенция може да се промени дължината и позицията на мускулите около окото и така да се отстрани напълно дисбаланса между двете очи.

Често след операцията може да се наложи да бъдат изпълнявани упражнения за укрепване на очните мускули, за да се развие функционално подобрението на координацията на окото и да се предпазят очите от връщането обратно към предишното си състояние на липса на координация.

Кривогледството е сериозно зрително нарушение, което може да има значително въздействие върху качеството на живота. Въпреки това, с правилната диагностика и лечение, много хора с кривогледство могат да водят нормален живот.

Важно е да се консултирате с очен лекар при първите признаци на кривогледство, за да се започне подходящото лечение възможно най-рано.

Важно е да се отбележи, че децата са особено уязвими за развитието на кривогледство и следователно трябва да бъдат редовно преглеждани от офталмолог.

Ранната диагностика и лечение могат да предотвратят дългосрочните последици от кривогледството, като например мързеливо око.

В крайна сметка, кривогледството е състояние, което може да бъде успешно контролирано и управлявано с правилното лечение. С подходяща подкрепа и ресурси, хората с кривогледство могат да водят пълноценен и здравословен живот.