Какво представлява страбизмът?

Кривогледство или страбизъм, както е медицинското му наименование, е състояние при което двете очи не могат да се насочат към един и същ обект по едно и също време. Това се получава, когато очните оси са дебалансирани и обикновено се причинява от слаби и неразвити очни мускули или от силно далекогледство.

6 мускула са свързани с всяко едно око и те контролират движенията му. Мускулите получават сигнали от зрителния център в мозъка и така определя техните движения. Обикновено очите работят заедно, така че и двете да са съсредоточени върху един и същ обект.

За кривогледството е характерно, че когато очите гледат в различни посоки в зрителния център мозъка – ортиципалниякортекс се получават две различни изображения.

На първо време това може да създаде двойно виждане и объркване, но с течение на времето мозъкът привиква да игнорира изображението от обърнатото око. Ако това състояние не се лекува, то може да предизвика постоянно намаляване на зрението на едното око, състояние, наречено амблиопия  или мързеливо око.

Кривогледство при бебета

Бебета понякога движат очите си некоординирано, но въпреки това и двете са насочени към един и същ обект. Това състояние се нарича псевдострабизъм или фалшиво кривогледство. Появата на кривогледство при бебета може да се дължи и на допълнителната кожа, която обхваща вътрешния ъгъл на очите или ако носът на бебето е по-широк.

Това състояние обаче отшумява до около 6-тия месец на бебето, тъй като през този период то расте много бързо и лицето му като част от тялото също расте.

Кривогледство се развива най-често до 3-годишна възраст, но може да се развие и при по-големи деца, както и при възрастни. Широко разпространено е погрешното схващане, че малко дете с късогледство ще го преодолее, но това е напълно невярно.

В действителност кривогледството се влошава без лечение. Всяко дете над 6-месечна възраст, чиито положение на очите не се нормализирало, трябва задължително да бъде прегледано от офталмолог.

Лечение на страбизъм (кривогледство)

Лечението на кривогледството включва очила, призми, упражнения за укрепване на очните мускули. Ако се открие и лекува рано, лечението дава отлични резултати.

Хората с кривогледство имат няколко възможности за лечение, с помощта на което да подобрят  на координацията на очите си. Те включват:

  • очила или контактни лещи;
  • призми;
  • упражнения за очните мускули;
  • хирургична интервенция за отстраняване на остатъчното кривогледство.

Очилата или контактните лещи обикновено се предписват на пациенти с некоригирано далекогледство. Това може да бъде единственото лечение и за някои пациенти с езотропия – вид кривогледство, при което окото е насочено навътре.

След като далекогледството се коригира, очите се нуждаят от по-малко усилия да се фокусират и така е възможно да се излекува и възникналото кривогледство.

Призмите са специални лещи, които променят светлината, попаднала в окото и съдействат за намаляване на кривенето, което окото трябва да направи, за да се фокусира върху даден обект .Призмите са в състояние да компенсират напълно кривенето на очите и да премахнат изцяло кривогледството.

Лечение на кривогледство чрез упражнения

Упражнения за очните мускули се предвиждат за подобряване на координацията очите и за подобряване на способностите за фокусиране. С помощта на упражненията за очните мускули се .

Тези очни упражнения помагат саниране недостатъци в движение на очите, очите се фокусира и очите съюзяват и да се засили връзката на окото-мозъка. Лечението може да включва офис-базирани, както и процедури за обучение вкъщи.

С хирургична интервенция може да се промени дължината и позицията на мускулите около окото и така да се отстрани напълно дисбаланса между двете очи.

Често след операцията  може да се наложи да бъдат изпълнявани упражнения за укрепване на очните мускули, за да се развие функционално подобрението на координацията на окото и да се предпазят очите от връщането обратно към предишното си състояние на липса на координация.