В средата на предходната седмица Австрия въведе задължителна карантина за всички пътуващи от България или отрицателен PCR тест, а днес от Външното ни министерство разпространиха съобщение, че е издадена нова наредба от здравния министър на централноевропейската държава.

Австрия разширява обхвата на мерките срещу България

С нея България е включена в списък с още 9 държави, самолети от които е забранено да кацат на територията на Австрия.

Мярката е с цел ограничаване на разпространението на коронавирус. Австрийското правителство изглежда е направило преценка, че е безсмислено да се контролират влизащите от България и още 9 държави самолети и затова е наложена и пълна забрана.

С новата мярка се разширява обхвата на рестрикциите срещу страната ни. Австрия е с повече от 2 пъти повече лабораторно потвърдени случаи на коронавирус от България, но преобладаващата част от тях са излекувани и само около 1200 са към момента активните.

В опит да запази нивата на заболелите ниски страната въвежда ограничения за влизане от редица държави, в които заразените са доста повече, сред тях е и България.

PCR тест и за Мароко при пътуване с автомобил през Италия и Франция

Малко по-късно от Външно разпространиха и друга информация, която само българските граждани, които разполагат документи, удостоверяващи правото за постоянно или дългосрочно пребиваване на територията на Кралство Мароко.

Онези български граждани, които планират пътуване през пристанища на Франция и Италия с автомобил, използвайки ферибот от гр. Сет и от гр. Генуа, трябва да имат готовност да бъдат тествани с PCR на борда на ферибота, ако срокът на валидност на сертификата на теста, който са си направили е изтекъл.

Пътуването до Мароко през Франция и Италия може да отнеме повече от 72 часа, а точно толкова се приема, че важат сертификатите.

В съобщението на Външното ни министерство се посочва, че освободени от PCR тест са деца, които са под 14-годишна възраст.

Пътуването на Мароко със самолет е изключително затруднено, само 2 авиокомпании осъществяват редовни полети до там, едната от тях е Еър Арабия.