Учените очаквали белтъчната храна в 4 часа през нощта да способства за подобряване на контрола на кръвната захар. Ефектът обаче се оказва противоположен.

Авторите на изследването подчертават, че редовното повишаване на нивата на кръвната захар увеличават риска от диабет, болести на сърцето и затлъстяване.

Защо белтъчините вечер вдигат захарта сутринта

Яденето на богати на белтъчини храни вечер води до повишаване на нивата на кръвната захар сутрин, след закуска. За своите открития учените споделят на конференцията „Физиология на бъдещето 2020”, която е проведена онлайн.

Постоянното повишаване на нивата на кръвната захар в кръвта крият редица рискове за здравето. Основните от тях са развитие на захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Досега се знаеше, че междинното хранене няколко часа преди основното помага за поддържане на нивата на захарта в рамките на нормата.

Учените били убедени, че това частично обяснява защо след закуска се отчитат пикови стойности на кръвната захар – преди това не ядем през цялата нощ.

От Университета Бат решават да проверят дали междинно хранене през нощта помага за контрол на захарта сутрин.

В изследването, което те провеждат, взели участие 15 доброволци. В експеримента ги будили в 4 часа сутринта. След това половината от тях получавали по 300 мл. чиста вода, втората – 300 мл белтъчен разтвор от млечна суроватка.

Млечен белтък – високи нива на кръвна захар сутрин

След такова междинно хранене участниците отново отиват да спят. В 9 часа им дават лека закуска, след 2 часа проверяват нивата на кръвната им захар.

Резултатът от изследванията удивява учените. Нивата на кръвната захар след закуска били по-високи при хората, които приемали млечен белтък в 4 часа сутринта.

Причината за сутрешното повишение на захарта на фона на нощното междинно хранене учените смятат това, че организмът не очаква човек да яде в 4 часа сутринта.

През това време просто може да не му е необходима храна. Получените белтъци се превръщат във въглехидрати, което се отразява на сутрешните показатели на захарта.

Авторите на изследването отбелязват, че техните данни трябва да са интересни на хората, които активно провеждат профилактика на захарен диабет, болести на сърцето и затлъстяване.