Helicobacter Pylori е бактерията, която е основна причина за болестта язва на стомаха. Въпреки това неотдавнашно проучване установи, че ако се отървем от тази бактерия, това може да доведе до увеличаване на теглото и дори затлъстяване.

Излиза, че тези бактерии ни предпазват от затлъстяване. Но къде да ги намерим? Около 35% от американците са в ежедневна борба със затлъстяването.

За причините за състоянието се говори непрекъснато - те са в нездравословния начин на хранене и заседнал начин на живот, както и в наследствената обремененост.

Но в последните няколко години, учените са открили друга възможна причина за затлъстяването - милиарди микроорганизми, които обитават храносмилателния тракт на всеки човек.

В продължение на хиляди години, тези бактерии ни помагат да преработваме фибрите и влакнините в растителната храна в замяна на възможността да живеят в червата ни.

Въпреки това, те имат в допълнителна функцията при храносмилането. Така например, наскоро стана известно, че тези бактерии засягат регулирането на нивата на кръвната захар, образуването на мазнини, както и чувството на глад и ситост.

В същото време, неправилната комбинация от такива микроорганизми може да доведе до развитието на затлъстяване и диабет.

Едно доказателство за въздействието на бактериите върху телесното тегло са резултатите от експеримента на д-р Мартин Блейзър от Нюйоркския университет. Той показва, че когато на мишки се дават ниски дози антибиотици, количеството на мазнини в тялото им става с 15% по-високо в сравнение с мишки, които не са получавали лекарства.

Обяснението на този резултат е много просто: антибиотиците убиват някои бактерии, които са включени в поддържането на нормално телесно тегло.

Около 50% от населението са носители на бактерията Helicobacter Pylori, която живее в човешкия стомах. Въпреки това, само 20% от заразените хора развиват никакви симптоми на язва на стомаха.

Напоследък се появяват сведения, че пациенти, които са лекувани във връзка с наличието на Helicobacter Pylori, натрупват значително количество наднормено тегло, в сравнение с тези, които не вземат медикаменти.

"Според нашите данни, броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване е свързано с разпространението на Helicobacter Pylori", казва професор Джералд Холтман.

"Активното лечение, което води до унищожаване на тези бактерии, стана много често през последните десетилетия. Това може да е една от причините за "епидемията от затлъстяване", която обхваща много западни страни. "

Helicobacter Pylori е грам-негативна бактерия, която се размножава в стоваха и дванадесетопръстника. Тя е единствената бактерия, която може да оцелее във висококиселинната среда на стомаха.

Известно е, че Helicobacter Pylori причинява гастрит, дуоденит и пептична язва. Смята се, че инфекцията вероятно се осъществява през устата, като заразата с нея е по-често срещана в бедни райони с лоша хигиена и ограничен достъп до антибиотици. Има наблюдения, че в някои случаи бактерията може да предизвика рак на стомаха.

Може би много скоро, учените ще могат да разберат как да се запази перфектният състав на чревната микрофлора. Ако това стане, откритието вероятно ще бъде огромен напредък в лечението на затлъстяване.