Свикнали сме да считаме мъжете за по-силни и по-издържливи, макар че те са много по-малко устойчиви към вредните фактори на околната среда, в сравнение с жените.

Причината е в гените - именно в тях са записани слабостите на силния пол.

Преди всичко трябва да се отбележи, че мъжете на планетата стават все по-малко.

Майката природа се е погрижила за мъжете по-рано и им е създала някакъв "запас": средно на 100 момичета някога са се раждали 106 момчета.

През последните години обаче тази тенденция се е изменила - момчетата започват да се раждат все по-рядко. 

Рискът да се роди недоносено дете - до 37-та седмица от бременноста, при момчетата е с 66 на сто по-голям, отколкото при момичетата, а шансът да починат на възраст до 1 година при момчетата е по-голям с 30%.

Пораствайки, момчетата се сблъскват с нови проблеми. Те са подложени много повече на различни неврологични заболявания. Аутизмът при тях се среща пет пъти по-често, отколкото при момичетата.

Те страдат и много по-често от астма. Защо се получава така? Оказва се, че всички трудности започват още във фазата на вътреутробното развитие: при мъжете то е устроено по-сложно, отколкото при жените. За това значителна роля играят гените, както и нивото и балансът на хормоните.

Деленето на клетките при зародиша продължава цели девет месеца и през това време организмът на плода е много уязвим. Женският пол за човека е по подразбиране - в утробата на майката всички ние имаме женски органи (именно затова и мъжете имат гръдни зърна).

По-нататък следва сложна трансформация от жени в мъже, която произхожда вътре в матката. Този път е пълен с опасности. Когато в осмата седмица от бременността в организма на плода се образува първата порция тестостерон, започват изменения в главния мозък към мъжки тип.

Част от клетките загиват, а в някои области (например тези, които отговарят за сексуалното и агресивното поведение) количеството на невроните се увеличава. Женската полова система се превръща в по-сложната мъжка, развиват се тъканите на простатната жлеза и на тестикулите.

По този начин за създаването на мъжете е необходимо повече число клетки и тъкани. Точно за това има огромна вероятност от грешки, с което се обяснява чувствителността на мъжкия организъм към много вредни вещества.

До 2001 г. много домове са били обработвани с хлорпирифос - инсектицид, който впоследствие е бил забранен. Учените установяват, че този химикал влияе негативно на вътреутробното развитие на плода, като при момчетата се е наблюдавало много по-значително намаляване на умствените способности, отколкото при момичетата.

Фталатите - вещества, използвани при производството на играчки, също са се оказали вредни за бременните жени. При техните деца впоследствие са били наблюдавани нарушения в поведението, агресия и дефицит на внимание. И отново сред момчетата тези проблеми са били по-изразени.

Всички тези вредни вещества действат подобно на половите хормони естроген и тестостерон. Те нарушават нормалния хормонален баланс и съответно процеса на развития на плода, като при мъжете това се отразява в най-голяма степен.

В допълнение, самата комбинация от мъжки хромозоми - XY, е много уязвима. Женският вариант XX осигурява защита - ако една от Х хромозомите има генетичен дефект, винаги има втора X хромозома, която ще поеме всички функции. При мъжете X хромозомата е само една, така че те нямат здраво копие на дефектния ген.

Ние определено трябва да приемем факта, че мъжете имат своите слабости. И това е още една причина да се търсят нови средства за защита срещу вредните въздействия на околната среда, тъй като от здравето на мъжете зависи от здравето на бъдещите поколения.