Около ⅓ от населението на много от развитите страни страда от затлъстяване, а ако прибавим и хората с наднормено тегло, които все още не са в категорията затлъстели положението става още по-сериозно. Вече се стига до там, че кметове на големи градове забраняват големите газирани напитки пълни със захар, а известни личности се ангажират с кампании, в които убеждават младите хора да изберат здравословния начин на хранене. От друга страна, все повече хора с наднормено тегло осъзнали, че имат проблем търсят информация, включително и професионална помощ за да спрат този процес.

Една от най-големите заблуди е, че за да отслабнем трябва да гладуваме. Категорично не е така. Всъщност за да отслабнете не трябва нито да гладувате, нито да преяждате. И двете крайности са еднакво вредни. Трябва просто да ядете точно толкова, колкото ви е нужно за да се почувствате заситени. Достигайки този баланс точно на средата между преяждането и гладуването първата цел е постигната и е поставено началото на един по-здравословен начин на живот.

Поддръжка на фигураСлед като сте поставили една стабилна основа, идва ред на няколко корекции в начина на хранене. Намалете консумацията на червено месо. Ако не сте склонни да го спрете напълно бихте могли да намалите количеството, което ядете на половина и да избягвате мазни парчета. Намерете заместители. Например ако сте свикнали да ядете чипс всеки ден бихте могли да опитате да го замените с печени картофи с подправки.

Не забравяйте, че диета богата на плодове, зеленчуци, яйчени белтъци и пилешко месо без кожа ще ви помогне много в мисията да смъкнете мазнините от себе си.

Обикновено най-трудната част от балансирания начин на живот е физическата активност. Повечето хора не са склонни да се захванат с някакъв вид физически упражнения, но тогава и вероятността да имате фигурата, която мечтаете се доближава до нула. Кардио тренировките и силовите упражнения горят най-много калории. Ако краката или физическото състояние не ви позволяват да тичате например бихте могли да правите дълги разходки. Ако решите да ходите на фитнес и да правите редовни физически упражнения уверете се, че не се претоварвате.