Екипът на Lechenie.bg реши да напомни на своите читатели, че пиенето на газирани напитки е една от формите на зависимост, подобна на тази, която се развива към тютюна, алкохола и наркотиците.

При тяхната употреба човек изпитва приятни усещания, но дългосрочните последствия за неговия организъм са разрушителни.

За да мотивираме читателите си да се откажат от употребата на газирани напитки или поне да ограничат техния прием, привеждаме списък с органи и състояния и положителните изменения, които могат да се постигнат при замяната на сладките газирани напитки с вода.

1. Сърце

От момента, в който вие прекратите дългосрочно употребата на газирани напитки, вие на практика започвате да се грижите за своето сърце. Дори намаляването на приема им води до понижаване на артериалното налягане, ако то е повишено и до подобряване състоянието на сърцето.

Напротив, хората, пиещи газирани напитки, повишават по този начин кръвното си налягане /установена е права пропорционалност между количеството на изпитото газирано и нивата на артериалното налягане /.

А тези, които пият газирани напитки са с 20% повишен риск от сърдечен пристъп.

2. Мозък

Много хора пият кола, когато започват да се чувстват сънливи в по-късния следобед с надеждата, че съдържащите се в тази напитка големи количества захар и кофеин, ще им подействат ободряващо.

Колата в действителност може да спомогне човек да се съсредоточи за кратко време. Но в дългосрочна перспектива тази напитка оказва отрицателно влияние на функцията на мозъка и на процесите на мисленето.

3. Зъби

Газираните напитки разрушават зъбите, поради това прекратяването на употребата на първите, ще спомогне за подобряване състоянието на устната кухина, а зъбите възвръщат своята естествена белота.

На учените са познати крайни случаи на злоупотреба на газирани напитки, при която за няколко години зъбите на човека са се разрушили до състояние, което е характерно за зависимите от метамфитамини.

4. Пикочен мехур

Газираните напитки притежават силни диуретични свойства, но тяхната употреба води не само до увеличаването на количеството на отделяната урина, но и до раздразнение на пикочния мехур и прогресиране на съществуващи инфекции в този орган.
Течностите от типа на питейната водата, плодовите сокове без захар, естествено газираната вода – напротив способстват за възстановяването на нормалната функция и състояние на пикочния мехур.

5. Кости

Отказът от газирани напитки спомага за подобряването на състоянието на костните тъкани и за понижаването на риска от остеопороза.

Ефектът се усилва, ако замените содата с напитки, богати на калций като например млякото, но е препоръчително то да бъде нискомаслено, тъй като мазнините понижават ефективността на абсорбцията на калциевите съединения в червата.

6. Бъбреци

Въздържането от газирани напитки благоприятно се отразява на този чифтен орган. Това се дължи на факта, че газираното увеличава риска от развитие на бъбречна недостатъчност.

7. Репродуктивни органи

В някои газирани напитки, особено тези, които са в пластмасови и метални опаковки /днес почти са в такива опаковки /, се съдържа бисфенол А, който се смята за канцероген.

Освен той е свързан с преждевременно полово съзряване и безплодие. Дори беше открита връзка между това съединение и повишеното артериално налягане.

Все пак към настоящия момент изследванията, в които се проучва влиянието на това вещество върху човешкия организъм, са прекалено оскъдни и са с доста недостатъци що се отнася до начинът на тяхното провеждане.