Какво е краста?

Краста е заразно заболяване на кожата, причинено от малък кърлеж. Женският кърлеж снася яйцата си в епидермиса на човешката кожа, които се излюпват и впоследствие се превръщат във възрастни акари. Това означава, че симптомите на заболяването могат да продължат месеци.

Крастата причинява сърбеж по цялото тяло. Кожните лезии варират при различните хора и най-често представляват къси, линейни възелчета между пръстите или малки червени подутини, по които се по-късно се появяват мехурчета. Често няма видими кожни лезии.

Кърлежчето се разпространява от човек на човек чрез по-продължителен директен контакт кожа в кожа.

Животните също могат да бъдат носители на подобен кърлеж, но ако животното го предаде на човек, акарът не може да се възпроизвежда и умира след няколко дни.

Хората, които страдат от недохранване или са с отслабена имунна система крастата може да предизвиква синдрома „норвежка краста“, която силно заразна и се характеризира с удебеляване на кожата и люспест обрив.

От какво се причинява краста?

Крастата се причинява от кърлеж с осем крачета(Sarcoptesscabiei var. Hominis), чиято дължина е по-малка от 0.5 мм. Този вид акар може да оцелее само три дни в околната среда. Но в човешкото тяло кърлежът може да се възпроизвежда и да предизвиква симптоми в продължение на години.

Жизненият цикъл на кърлежа започва с проправянето на тунелчета в епидермиса, където женската снася яйцата си. Ларвите се излюпват от яйцата от 3 до 10 дни и претърпяват метаморфоза в нимфи.

Нимфите се превръщат във възрастни, като снасят допълнително яйца и живеят около 3-4 седмици. Движението на акарите в кожата и образуването на тунели в епидермиса води до силен сърбеж, който представлява алергична реакция към протеините на кърлежа.

Крастата се разпространява при триене на кожата, което позволява на заразения с кърлежа да го предаде на здравия човек.

Кърлежите се развиват най-напред в зоната, където е станало заразяването. И ако предаването на акарите е станало при полов акт лезии най-напред ще се появят по пениса, влагалището или слабините.

Не винаги обаче крастата се предава при полов контакт нужен е по-продължителен втриване на кожа в кожа, макар и рядко предаването може да стане и при продължително ръкостискане.

Заразени чаршафи и спално бельо също могат да станат причина за крастата. Например ако спите в различни легла, на които са спали различни хора и някой от тях е бил заразен с краста, е вероятно да се заразите. Когато си легнете със сигурност ще се отъркате по спалното бельо и това отъркване ще стане причина акарът да проникне в кожата ви.

Какви са симптомите при краста?

Симптомите обикновено се появяват от 2 до 6 седмици след експозицията на бактерията. Най-характерният първоначален симптом е силен и продължителен растеж особено през нощта.

Как изглеждат кожните лезии при краста? Кожата може да изглежда като при ухапване от насекоми или лезиите могат да са във формата на пъпки или мехури особено около китките, лактите, ноктите и слабините или образуване на възелчета около ноктите. Кожата също може да бъде зачервена или да се появяват язви, дължащи се на чесането при сърбеж.

Тунелчетата в епидермиса – те са с S-образна форма и показват движението на кърлежа, също могат да бъдат видими особено когато са около пръстите на ръцете и краката.

Тези тунелчета могат да бъдат и достатъчно миниатюрни така че да не бъдат забелязани. Затова се смята, че имате краста при наличие на много силен сърбеж, дори и без обрив, дупчици или каналчета по кожата.

Кърлежът на крастата често се загнездва между пръстите на ръцете и краката, по бедрата, по лактите, в областта на кръста , в областта на гениталиите и под гърдите при жените. По лицето, шията, дланите и ходилата, както и устните не се засягат, освен при кърмачета и малки деца.

Рискови фактори като напреднала възраст или потискане на имунната система могат да предизвикат усложнения. При норвежката краста, кожата се покрива с дебел, сух, лющещ се обрив, който може да сърби, но съдържа стотици милиони кърлежи. Норвежката краста е най-заразната форма на краста и е най-трудна за лечение.

Много други кожни обриви могат да приличат на краста например алергични реакции, контактен дерматит и обриви, причинени от вирус като херпес зостер.

Лечение на краста

Една от основните методи за лечение на краста е употребата на топични лекарства, които съдържат инсектицидни съставки като перметрин или ивермектин.

Тези лекарства се нанасят директно върху кожата и се оставят да действат за определен период от време, обикновено около 8-12 часа. Те убиват скабиесовите кърлежи и техните яйца, което спомага за излекуването на инфекцията.

Лечението на краста обаче не се ограничава само до това. Важно е да се изпълнят и допълнителни мерки за предотвратяване на повторната инфекция и за предотвратяване на разпространението на заболяването на други хора.

Това включва периодично пране на всички дрехи, спално бельо и хавлии при високи температури, дезинфекция на предмети и повърхности, които са били в контакт с инфекцията, и изолиране на инфектираният човек по време на лечението.

След лечението на краста симптомите обикновено започват да се подобряват след няколко дни, но е важно да се завърши целия курс на лекарствата, както го предписва лекарят. Ако симптомите продължават или се влошават, е необходимо да се консултира отново с медицински специалист.

В случай на компликации или при наличие на съпътстващи инфекции, като бактериални секундарни инфекции на кожата, лечението може да изисква допълнителни медицински процедури и лекарства.

Крастата е сериозно заболяване, което може да доведе до неприятни последици, ако не се лекува правилно и навреме.

Поради това е важно да се консултира с медицински специалист при първите симптоми и да се спазват стриктно указанията за лечение и профилактика, за да се предотврати разпространението на инфекцията и за да се постигне пълно възстановяване.

Как да се предпазим от краста

Предпазването от краста е от съществено значение, тъй като този инфекциозен кожен проблем може да бъде много неприятен и се разпространява лесно.

  1. Избягвайте контакт с заразени хора: Ако знаете, че някой в близкото ви обкръжение има краста, старайте се да избягвате физическия контакт с тях, включително споделянето на дрехи, спално бельо и предмети.

  2. Поддържайте личната хигиена: Редовното измиване на ръцете и тялото със сапун и топла вода може да помогне за предотвратяване на инфекцията. Също така, редовната смяна на дрехите и спалното бельо може да намали риска от контаминация.