Розите са един от символите на нашата страна и това не е случайно. Българските земи са едно от малкото места по света, благословени с перфектни условия за отглеждане на роза Дамасцена.

От българската роза се произвежда най-доброто розово масло. Събирането на розовите цветове се случва рано сутрин, когато етеричното розово масло е с най-висока концентрация.

Някои хора го наричат „българското злато“, заради високата му цена и многобройните му предимства. Именно тези ползи са обект за разглеждане на днешната статия.

Ползи за кожата

Проучвания са доказали, че роза Дамасцена има силно антибактериално и антисептично действие срещу бактерията, причиняваща акне. Някои вещества, открити в екстракт от розата защитават кожата от инфекции.

Флавоноидите, открити в българската роза има способността да предпазва хората от UV – увреждания. Витамин С, открит в розата, помага за производството на колаген и еластин.

Розовото масло предпазва доста добре от инфектиране на новопоявили се рани.

Защита срещу вируси – Етеричното масло от роза е антивирусен щит и проучванията показват, че той презпазва от много видове инфекции.

Облекчава менструацията

Розите са особени ефективни за жени, страдащи от симптоми на ПМС – болки, гадене, спазми и умора. Също така регулира неправилната менструация.

За здрав черен дроб

Установено е, че етеричното розово масло влияе благоприятно върху правилното функциониране на черния дроб. Грижи си и за жлъчката.

Срещу висока кръвна захар

Изследвания са доказали ефекта на метанолов екстракт от цветовете на роза Дамасцена, при което значително се намаля кръвната захар.

Болкоуспокояващо средство

Учени твърдят, че използването на розово масло в ароматерапията е ефективен начин за намалявани на болката след оперативни интервенции.

Намалява стреса и тревожността

Розовото масло има отпускащо действие, намалява кръвното налягане и честотата на дишане. По този начин, можете да се успокоите преди напрегната ситуация, като го втриете в кожата ви или просто го вдишате. Друго изследване показало, че маслодайното растение се намалят нивата на тревожност по време на раждане.

Облекчава депресивни състояния

Множество проучвания, направени от специалисти, са доказали, че розовото масло стимулира производството но допамин. Смята се, че именно това вещество изпълнява ключова роля в облекчаване на симптомите на депресия.

Естествен афродизиак

Според някои лекари, само вдишването на розово масло увеличава сексуалното желание, особено при мъже.

Подпомагане на доброто храносмилане

Чаят от розови листа действа като слаб естествен лаксатив и подхранва полезните чревни бактерии.

Антимутагенно действие

Мутагените увеличават честотата на мутациите над естественото ниво, а мутациите често водят до ракови образувания. Различни проучвания в последните години показват, че розите имат анти-мутагенни свойства.