Сякаш изведнъж семената „поникнаха“ навсякъде – в свежи салати, иновативни ястия, хлябове, здравословни десерти. Може би всички сте чували, че семената са много полезни.
Не е ясно на всички обаче какви са техните полезни свойства и как влияят на здравето ни. Днес, ще ви подготвим точно на тази тема.
Освен полезната информация, сме ви подготвили няколко идеи как да ги хапвате.
- Семена от нар – Нарът, освен изключително красив и разпознаваем, има чудодейни семена. Семената от нар са нискокалорични и съдържат богата гама от антиоксиданти.
Доказано е, че семената от нар оказват добър антиейдж ефект. Витамин С в тях повишава имунитета. Семенцата си подхождат чудесно със салати или пък към киселото мляко с овесените ядки сутрин.
- Конопени семена – Конопът е един от малката източници на чисти протеини сред зеленчуците. В семенцата се съдържат всички 20 аминокиселини, които спомагат за растежа и развитието но мускулите.
Добра идея е да го добавите към протеиновия си шейк или да го добавите към тестото за хляб.
- Чиа семена – Чиата стана доста популярна, особено в десертите. Тя е богата на витамини и минерали като желязо, калий, цинк, магнезий и калций.
Две супени лъжици чиа доставят на организма ни същото количество калций, като в едно парче сирене. Чиата си подхожда чудесно с много сладки съставки и е перфектна за здравословен пудинг.
Ето още малко от нас за вашето здраве
- Пшеничен зародиш – Колкото и странно да звучи, пшеничния зародиш би ни донесъл много ползи за здравето. Той съдържа ценни белтъчини, минерали и мастни киселини. В него се открива и инулин, който подпомага доброто храносмилане и здравето на червата ни.
Подхожда си чудесно с протеинов шейк или овесена каша, като не е препоръчително да се подлага на термична обработка.
- Сусамови семена – Сусамът съдържа омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини и фитостероли, които контролират нивата на „лошия“ холестерол. Може да се използва в салати и пълнозърнести хлябове. Подхожда си и към сладкиши.
- Ленено семе – Лененото семе съдържа лигнани. Лигнаните са фитоестрогени, които намалят риска от развитие на ракови заболявания.
Лененото семе съдържа омега 3- и 6- мастни киселини, които имат силни противовъзпалителни свойства. Ленено семе може да добавите към кисело мляко или тесто за домашен хляб.
- Тиквени семена – Съдържат голямо разнообразие от витамини, фибри, протеини, магнезий, калий, цинк. Вкусните семена са изклячително богати на желязо и се препоръчват при анемии.
Могат да се изпекат на фурна с малко сол и да послужат като заместител на вредните снаксове пред телевизора. Подхождат си и със салати и печива.