Балонната дилатация на хранопровода е ефективен неинвазивен метод на лечение на заболявания на храносмилателния тракт, който се извършва с помощта на ендоскоп или под контрола на флуороскопия.

Методиката се препоръчва при ахалазия, стеноза на хранопровода. Целта на процедурата е разширяване или разтягане на свит участък от стомашно-чревния тракт.

Кои са основните причини за свиване на канала или за възникване на стриктура?

• Изменение на тъканта, покриваща хранопровода, вследствие на рефлукс на стомашна киселина, като се появяват киселини, затруднено преглъщане, което предизвиква неприятни и дори болезнени усещания в гърдите.
• Образуване на пръстен – тънък слой излишна тъкан.
• Рак на хранопровода;
• Белези след лъчева терапия или разстройства на моториката;

Балонната дилатация е планова процедура, която се провежда след обследване. Болните с подозрение за ахалазия трябва да преминат пълни изследвания, за да се потвърди диагнозата и съответно да се изключи онкологично заболяване.

Балонна дилатация на хранопровода - подготовка

4-6 часа преди началото на процедурата следва стомахът и хранопровода да се изпразнят.

Пациентите с ахалазия са предразположени към застой на храна в храносмилателната тръба, поради тази причина често се налага принудително промиване на канала на хранопровода.

Всички манипулации се извършват под местна упойка. Преди операцията извършващият я или наблюдаващият лекар трябва да бъдат предупредени за прием на антикоагуланти и перорални антиагрегати като фактори, провокиращи кръвотечения.

Приемът на тези препарати е необходимо да се прекрати 4-6 часа преди началото на манипулацията.

Процес на провеждане

Интервенция се извършва посредством горна ендоскопия. Като местна упойка се използва специален спрей, който се разпръсква към задната част на гърлото, след това се въвежда седативно средство.

Когато то подейства, специалистът въвежда специална тръба в устата и в гърлото – болният може да диша самостоятелно.
След въвеждане на дилататора вътре в мускулната тръба лекарят разширява или разтяга свитият участък с помощта на разтягащ се балон или пластмасов разширител.

През това време пациентът не чувства болка, но може да усеща слаб натиск в гърлото или в гърдите.

Възстановителен период

3-4 дни след операцията пациентите трябва да се намират под постоянно наблюдение на медицински персонал. В първите часове се разрешава прием на течности, а на твърда храна – на следващия ден.

Наблюдават се незначителни болезнени усещания в гърлото. Възможните усложнения са перфорация, белодробна аспирация, кръвотечение.

Перфорацията обикновено се образува на мястото на стриктурата, често свързана с използване на големи разширители.

Основните симптоми на развитието на това състояние са постоянни болки в гърдите, задух, треска, тахикардия.

Необходимо е незабавно да се потърси лекарска помощ, ако след операцията следните проявления:

• Фецес с черен цвят, наличие на примеси на кръв;
• Затруднено дишане или преглъщане;
• Треска;
• Силна болка в гърдите;

Резултати от лечението

Висок е процентът на излекувалите се пациенти с доброкачествени стриктури, а по-нисък – след провеждане на лъчева терапия или при наличие на агресивни индуцирани образувания.

Често се налага извършването на повторна манипулация, ако големината на свиването не е била компенсирана от първия път.

Основното предимство на балонната дилатация на хранопровода е минималният риск от усложнения и ниската вероятност от травмиране.

Недостатъци – необходимост от провеждане на повторна процедура или извършване на операцията на няколко етапа.

Но въпреки това манипулацията съществено подобрява качеството живота на хората, които са се подложили на нея, тъй като след нея изчезват неприятните усещания в гърдите при хранене, които при някои са и постоянни.