Ботаническото наименование на банана е Musa acuminate colla. Много са причините, поради които този плод е една от най-популярните храни в света.
Бананите са едни от най-култивираните плодове и са близки „роднини“ на плантайните, които са по-големи и тъмни и се консумират само след термична обработка.
През вековете бананите са били използвани и с лечебна цел, като например за:
• успокояване на разстроен стомах /включително и като лек срещу сутрешното гадене по време на бременност/;
• намаляване на стреса;
• облекчаване на дискомфорта, дължащ се на стомашните киселини;
• за нормализиране на чревната перисталтика при запек или диария;
• успокояване на симптомите на предменструалнен синдром;
• лечение на брадавици;
Банан - полезни свойства
Тези плодове съдържат всички видове хранителни вещества, които са необходими за запазване на доброто здраве. И най-вече са източник на флавоноиди и полифеноли като лутеин, зеаксатин, алфа и бета каротини, които действат като антиоксиданти и се свързват с молекулите реактивен кислород в организма.
Предимство на тези плодове е и високото съдържание на витамин С, за който е известно, че активира белите кръвни телца, като така се ускорява справянето с инфекциозните заболявания.
Само в 1 банан се съдържат цели 467 мг калий, който е съществено значение за поддържане на нормална сърдечна честота и кръвно налягане.
Интересен е и фактът, че в същото количество от плода има едва 1 мг натрий.
От консумацията на 1 банан човек може да си набави около 28% от нужното му за деня количество витамин В6, който спомага за предотвратяване на анемия и исхемична болест на сърцето.
Растителните влакна в бананите спомагат за поддържането на чревната перисталтика в норма, като дори с редовната консумация на тези плодове човек може да забрави за запека.
Бананът е сравнително добър източник и на магнезий, който при наличието на достатъчно калций спомага за укрепването на костите и предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Съдържащият се в тези плодове манган е кофактор, заедно и с цинка и медта в антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза /СОД/.
Един банан осигурява и достатъчно количество от минерала мед, който е необходим за кръвотворния процес компонент.
Хранителна стойност
1 чаша нарязани банани – приблизително около 150 грама съдържа:
• 133 килокалории;
• Въглехидрати – 34 грама;
• Захари -18 грама;
• Растителни влакна – 4 грама;
• Белтъчини – 2 грама;
• Натрий – 2 милиграма;
Научни изследвания
Резултатите от проучванията показват, че бананите доминират сред плодовете и зеленчуците, които намаляват риска от възникване и развитие на рак на бъбречните клетки.
От друго изследване се установило, че тези плодове, тъй като са богати на витамин А и каротиноиди, имат потенциал да предпазват от хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, както и някои други видове рак.
Противопоказания за консумацията на банани
Тези плодове биха могли да се отразят неблагоприятно към стомаха и червата на малки деца, затова родителите трябва да бъдат внимателни, когато им ги дават като лакомство. Съществува вероятност коремът на детето да се подуе, да получи колики и дори да се натрови.
Освен децата банани трябва да избягват и хората със заболявания на сърдечно-съдовата система. Особено опасно е съчетаването на тези плодове със заболявания като тромбофлебит, исхемична болест на сърцето и в случаи на повишена съсирваемост на кръвта.
Това се дължи на факта, че бананите действат диуретично и затова могат да станат причина за сгъстяване на кръвта, чиито възможни опасни последствия за формиране на тромб и запушване на кръвоносен съдове.