Босилекът e пикантно, лечебно, едногодишно растение със стъбло с четири ръба и достигащо височина от 30 до 60 см, познат е в България и с наименованието „царска билка“.

Листата му са продълговати и яйцевидни, със зелен или лилав цвят и са с дължина до 5.5 см, в края те са заострени и имат дълги дръжки.

Родината на босилека е Южна Азия, а в Европа се е появил едва през 16-ти век.

Босилек - полезни свойства

Това растение е смятано за едно от най-здравословните билки. С най-висока хранителна стойност е, когато е пресен и е с приятно лютив вкус.

Много добър източник е витамин К, който е от съществено значение за съсирването на кръвта. Само две супен лъжици осигуряват дневната препоръчителна доза от него.

В състава на босилека също присъства и провитамин А, в който се съдържа бета каротини – силни антиоксиданти, предпазващи клетъчните линии на няколко тъкани и органи на тялото, включително и кръвоносните съдове от вредното въздействие на молекулите реактивен кислород.

А това спомага предотвратяване на окисляването на холестерола в кръвта и така бета каротините действат профилактично по отношение на развитието на атеросклероза, инфаркт и инсулт.

Други витамини и минерали, които се откриват в състава на босилека са желязо, калций, манган, магнезий, витамин С и калий.

Не е изненадващо, че билката притежава и антиоксидантни свойства и съдържа, предпазващите от увреждане на ДНК на клетките, флавоноиди.

Именно тези растителните вторични метаболити и етеричните масла са причината босилека да притежава силни антибактериални свойства и да предпазва на клетъчно ниво от увреждане.

Сред тези летливи ароматни растителни съединения са естрагон, линалол, цинеол, евгенол, мирцен и пр., като всички те притежават способността да потискат растежа на множество вредни бактерии – листерия, стафилококи, ешерихия коли, йерсиния ентероколика, pseudomonas aeruginosa.

Някои от тези щамове, за които е установено, че са нечувствителни към антибиотични лекарства, се инхибират от екстракти от босилек.

Едно от тези етерични масла – евгенол, блокира ензима циклооксигеназа.

Същото този ефект на билката я поставя и в категорията на „противовъзпалителните“, тъй като осигурява симптомите на свързаните с възпалителни процеси заболявания като ревматоиден артрит.

Хранителна стойност на 2 супени лъжици нарязан босилек – около 5 грама, е 1 килокалория, 29% от дневното необходимо на организма количество витамин К, 6% от витамин А, 2% от витамин С, и по 1% от нужните на човек за деня калций и желязо.

Научни изследвания

Когато учените провели експеримент с етерично масло от босилек в разредени концентрации срещу няколко разпространени, но сериозни мултирезистентни бактерии, включително и върху някои от изброените по-горе, установили, че ароматните съединения на билката силно намаляват негативното въздействие на инфекциозните микроорганизми.

В друго проучване изследователи направили опит да открият колко е ефективен босилек по отношение на заболяванията на дихателните пътища, както спрямо реални симптоми на туберколоза.

Резултатите от изследванията са положителни и учените са констатирали, че „царската билка“ може да се използва за създаването на нови начини за природно лечение на туберколозата.

Тъй като екстрактът от босилек понижава нивата на кръвната захар, били проведени тестове във връзка с неговото влияние върху гликемичния индекс.

Авторите на проведените изследвания достигнали до извода, че екстрактите от тази билка имат потенциал да предотвратят и дори да инхибират съществуващ захарен диабет.