Всички хора си бъркат в носа. По-точно почти всички, ако вярваме на проучване, проведено в САЩ през 1995 г. сред 245 средностатистически американци.

Повече от 90% от участниците си признават, че периодично си слагат пръста в носа. Половината от тях били убедени, че така правят децата, а възрастните успяват да се избавят от този вреден навик.

Впрочем практиката показва, че и най-възпитаните хора го правят, с тази разлика че след това забърсват пръста с мокра кърпичка.

До колко е безобиден този навик и не води ли до някакви неприятности?

Вреден навик или психично разстройство

По данни на същото проучване от 1995 г., поне веднъж дневно в пръста си бърка всеки четвърти човек. Половината от хората си бъркат от 1 до 5 минути в носа ежедневно, а почти 1% от населението прави това от 15 до 30 минути дневно.

В друго изследване, проведено сред индийски ученици няколко години по-късно, установило се, че повечето си бъркат в носа, за да го почешат отвътре или да извадят дразнещи ги засъхнали сополи.

Но 12% се занимават с това единствено, защото това им харесва. А 7.6% от запитаните съобщават, че правят това по-често от 20 пъти дневно. Накрая, всеки 5 запитан ученик заявил, че вечният пръст в носа е сериозен проблем за него.

Психиатрите отбелязват, че ако бъркането в носа преминава в редица болезнени пристрастия и прекаляване, то следва да се говори за психично разстройство под название ринотилексомания.

При такива личности пръстът може да се намира в носа по няколко часа дневно.

Не е изненадващо, че при тях рядко се развива кръвотечение от носа, лигавицата на носната кухина е постоянно пресушена, при вдишване се раздразва.

Всеки 5-ти от ринотилексоманите също си гризе ноктите – онихофагия, или се пощипва, 6% си скубят косите.

Интересно е, че последните 3 психични разстройства е възможно да бъдат проявление на обсесивно-компулсивно разстройство, а ринотилексоманията не е такова.

Заблуди за бъркането в носа

Дори този вреден и не особено приятен за околните навик като бъркането в носа, се свързва с много заблуди, които имат за цел да убедят околните. Нито една от приведените по-долу не е доказан.

Бъркането в носа и мозъчната функция

Казват, че бъркането в носа стимулира мозъчната функция. Това се обяснява с наличието на множество рецептори, разположени в носната кухина, раздразнението на които активизира едни или други системи на организма.

Бъркане в носа и работа на останалите органи

Казват, че на лигавицата в носа във вид на хеморецептори се проектирани най-различни органи на нашето тяло. Миризмите дразнят тези рецептори и така активизират работата на един или друг орган.

Участъците, раздразнението на които предизвиква такава реакция, наричат точки на Боние, на името на французина разработил тази теория.

Бъркането в носа като причина за пневмония

Само преди месец учени от Ливърпул публикуваха резултати от изследване, според които бъркането в носа способства за разпространение на бактерии, предизвикващи пневмония.

Смята се, че пневмококите се разпространяват в процеса на кихане и кашляне на болния.

Но учените са убедени, че с еднакъв успех могат да се предават чрез ръкостискане с човек, който малко преди това си е бъркал доста настоятелно в носа.

Наблюденията показали, че разпространението на пневмококи е успешно, без значение дали бил сополив носа или не.