Интересно, но понякога по състоянието на веждите може да се постави диагноза за определени заболявания, включително и анемия. Ако клепачите изглеждат неестетично, възможно е да е дошло време за посещение на козметик и на лекар.

Редки вежди – анемия

Редките изпадащи вежди могат да бъдат признак на заболяване като желязодефицитна анемия, което се характеризира с понижаване в кръвта на червените телца – еритроцити.

Освен останалите симптоми анемията често се проявява със забавен растеж и косопад.

Причината е, че за правилното съзряване на косата е необходима достатъчна концентрация в кръвта на желязо и на хранителни вещества. При дефицит на желязо в кръвта става по-малко наситен кислород – хипоксемия.

Диагнозата на заболяването се поставя с кръвни изследвания. За лечение на желязодефицитна анемия може да се назначи прием на железни препарати.

Също може да се наблегне на храни, богати на желязо – черен дроб, червено месо, което по-добре се усвоява от организма. Като допълнително средство може да се използва и хематоген, в състава на което присъства албумин.

Много смятат, че достъпното за усвояване желязо се съдържа в ябълките, сок от нар и затова други продукти е полезно да се ядат при желязодефицитна анемия.

1. Възпаление на кожата под веждите – екзема

Зачервяване на кожата в областта на клепачите, поява на мехурчета, изпълнени с течности, може да се сигнализира за алергичното заболяване – екзема.

Наред със зачервяването може да се прояви сърбеж на кожата, лющене, напукване, а понякога и ерозии. Заразяването с екзема на здрав човек от болен е невъзможен, тъй като няма вирусни и бактериални агенти.

Основна причина за възникване на заболяването  е наличието на алергична реакция към някакво вещество, което невинаги може да се установи.

Ако човек се сблъска с алерген, имунните клетки – лимфоцитите започват да се възбуждат, увреждайки кожата.

В структурата на кожата започва възпалителна реакция, и кожните клетки загиват.

Горният слой на кожата загива, и се появяват плоски трудно заздравяващи язвички, които се лющят.

Кожните проби – алергични тестове, се провеждат на здравите участъци на участъците на кожата. Най-често на ръцете, по-рядко на гърба.

Екземата изисква задължително лечение.

В противен случай е възможно присъединяване на някаква вторична инфекция – стрептококи и др. поява на пиодерми, внедряване на кожата на чужди коки, с всички нейни последствия.

В никакъв случай не трябва да се практикува самолечение, като проблемните участъци с народни средства.

2. Без косми на половината от клепачите – хипотиреоза

Косопад на клепачите е доста характерен симптом за хипотериоза – заболяването, проявяващо се с понижена функция на щитовидната жлеза. Напълно е възможно да има място излишък от тиреотропен хормон.

Тиреотропен хормон се образува в предния дял на хипофизата и оказва влияние на щитовидната жлеза. Ако жлезата не отделя достатъчно хормони, тиреотропният хормон се понижава в кръвта.

Отклонението от нормата може да сигнализира за нарушение на функциите на щитовидната жлеза.

За диагностика на заболяването следва да се обърнем към ендокринолог и да си направим изследване на кръвта за нивата на хормони на щитовидната жлеза.

Днес хипотиреозата се лекува ефективно. В този случай може да се провежда хормонална заместителна терапия – прием на хормони на щитовидната жлеза на таблетки.

3. Авитаминоза

Много хора при поява на определени проблеми в организма отдават това на недостиг на витамини. Но в съвремието авитаминози на практика не се срещат.