Експерти от Public Health Ontario твърдят, че защитата от морбили, която майките предават на своите деца, изчезва още след 3-месечна възраст, което прави бебетата уязвими пред вируса много по-рано, отколкото се е смятало досега.

У нас първа ваксина против морбили на 13 месеца

Първата ваксинация против морбили по цял свят се провежда на възраст от 12 до 15 месеца.

Предполага се, че през първите месеци децата са защитени от вируса на морбили с антитела, получени от майката още в третия триместър на бременността.

Да се поставя ваксина при наличие на майчини антитела в кръвта на детето е безсмислено, тъй като неговата имунна система неутрализира действието на ваксината.

В изследването участвали повече от 200 бебета, родени в Канада. През първата година всеки месец се вземали кръвни проби за изследване на антителата към вируса.

Загубата на майчини антитела против морбили при децата може да е с различна скорост. Почти 20% от децата губят защитата си от морбили още през първия месец.

След 3 месеца при 92% от бебетата нивото на антитела в кръвта се понижава до праговите стойности, необходими за защита от вируса. Към 6-месечна възраст нито едно дете не е защитено от инфекция.

Повече 6 месеца уязвимост при поставяне на първа ваксина

До момента, в който им се постави първата ваксина, на около 13 месеца, мъниците са уязвими към вируса вече 6 месеца.

Смята се, че получените данни изискват незабавна промяна на сроковете на ваксинация против морбили.

Според тях, въпреки редовно регистрираните епидемични взривове на болестта, са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди ефективността на ваксините в по-ранна възраст.

Авторите не коментират дали кърменето може да осигури на бебето допълнителни антитела против морбили.

И съответно да се отговори на въпроса, дали децата, които се кърмят, имат по-продължителна защита от опасното заразно заболяване от тези, които са на сухо мляко. У нас първата доза ваксина против морбили се бие на 13 месеца.

Предполага, че може би точно кърменето е причина да се отлага поставянето на ваксината до навършването на 1 година на бебето.