Бедните и богатите хора са податливи към развитие на различни видове рак, показват резултатите от най-ново научно изследване.

В най-бедните части на Америка честотата на някои видове рак е много по-висока, отколкото в районите с по-заможно население. Смъртността от ракови заболявания като цяло е най-висока сред жителите с ниски доходи, казват учените.

"Социално-икономическият статус на пациента обикновено не се взема предвид при поставяне на диагнозата и при анализа на медицинската документация, така че ние не разполагахме с официалната статистика. Това е причината да решим да направим собствени изследвания," - казва Кевин Хенри, професор по епидемиология в Rutgers University в Ню Джърси, САЩ.

Според учените, саркомът на Капоши (вид рак на кожата, който се проявява при пациенти със СПИН) и ракът на ларинкса, туморът на шийката на матката, карциномът на пениса и ракът на черния дроб, известен като цироза, се срещат по-често при хора с ниски доходи.

В бедните райони се срещат по-често тези видове тумори, чието развитие е свързано с тютюнопушенето, употребата на алкохол и инжекционно използваните наркотици.

Тъй като тютюнопушенето е по-чест и разпространен навик сред хората в бедните райони, същото важи и за туморите, причинени от тютюнопушенето, каза д-р Ахмедин Джемал, вицепрезидент на Американската асоциация по онкология.

Туморите, за които рискови фактори се явяват инфекциите, полово предаваните болести и лошото, некачествено, хранене, също се срещат по-често сред хората с ниски доходи.

В богатите области със заможно население по-често се установяват ракът на щитовидната жлеза и тестисите, както и меланомът и други кожни ракови заболявания.

"Събрахме и анализирахме данни за повече от 3 милиона пациенти с различни видове рак," - казва Хенри. "Това ни позволи да се запознаем подробно дори и с тези видове тумори, които са много редки."

Според резултатите, появата на 32 от 39-те изследвани видове тумори, зависи от икономическото състояние на пациента. 14 от 32 ракови заболявания се откриват по-често в бедните региони.

"При най-богатите често се срещат видовете тумори, които могат да бъдат открити само чрез скрининг и медицински прегледи," - обяснява Ресинда Шерман, съавтор на научната разработка.

Обратно, в бедните райони, достъпът до програми за скрининг на рак е много нисък и незадоволителен.

Туморите на млечната жлеза и простатата често са идентифицирани сред по-заможните граждани, като повечето от тях са "хванати" след скринингови изследвания като мамография. Изследването с мамограф открива тези тумори в ранен стадий, когато лечението е е най-ефективно и често пъти с добра прогноза.

Фактът, че при бедните е по-вероятно раковото заболяване да се открие на по-късен етап, обяснява по-високата смъртност от рак в бедните райони.

Въпреки това, учените отбелязват, че независимо от дебелината на портфейла си, не можете да си купите здраве. Колкото и пари да имате, това не може да ви гарантира излекуване от рак и дълъг живот.

Затова е по-добре лесно да избегнете излишните рискове, като се отървете от лошите навици, като започнете да живееете по-здравословен начин на живот, да се храните качествено и не забравяте навреме да си правите профилактични изследвания.