Белите гъби са най-ценните, вкусни, ароматни и питателни. Плодното тяло на тези гъби се представлява голяма месеста шапка и бяло издуто стълбче /пънче/. А цветът на шапката – в зависимост от възрастта и мястото на израстването на гъбата – може да бъде светъл, жълтеникав или тъмнокафяв.

Шапките на белите гъби, растящи в борови гори, обикновено са по-тъмни.

Белите гъби могат да достигнат до доста внушителни размери – диаметърът на шапката достига до половин метър, а на височина до 30 сантиметра.

Понякога тези гъби се бъркат с негодните за консумация жълти гъби. Необходимо е да се знае, че долната повърхност на шапката на бялата гъба е жълтеникава или зеленикава, а тази на жълтите гъби – по-скоро изглежда като мръсно бяла.

Хранителна стойност на 100 грама бели гъби

• Белтъчини – 3.8 грама;
• Мазнини – 1.7 грама;
• Въглехидрати – 1.1 грама;
• Минерални соли – 0.8 грама;
• Вода – 89.5 грама;
• Калоричност – 22 килокалории;

Тъй като енергийната стойност на суровите бели гъби е много ниска, те се определят като диетична и нискокалорична храна.

Маринованите и печените бели гъби също на практика не се отразяват на фигурата, тъй като 100 грама от тях съдържат 24 и 26 килокалории съответно.

Калоричността на сушените бели гъби е 286 килокалории, те бързо засищат, тъй като в тях се установява високо съдържание на белтъчини. Но консумацията на гъбите в сушен вид в големи количества може да стане причина за затлъстяване.

Полезни свойства

Белите гъби съдържат витамин А /във вид на каротин/, В1, С и особено много витамин D.

В тези гъби се съдържа в много по-големи количества, отколкото в другите, рибофлавин /витамин В2/– вещество, което е от съществено значение за поддържане на здравословното състояние и растежа на ноктите, косата, кожата и за здравето на организма като цяло.

Особено важен е витамин В2 за нормалната и правилната функция на щитовидната жлеза.

Белите гъби притежават редица полезни качества. Освен че са вкусни те са известни със своите свойства да стимулират секрецията на храносмилателни сокове, превъзхождайки в това отношение месните бульони.

Благодарение на голямото количество сяра и полизахариди тези гъби са ефективно средство за борба с онкологични заболявания. Те също така притежават противоинфекциозни, ранозаздравяващи, противоракови и тонизиращи свойства.

Влизащият в състава на етеричното масло от белите гъби лецитин препятства отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове и поради те /белите гъби/ са изключително полезни при атеросклероза и анемия.

А съдържащата се в тези гъби аминокиселина ерготионеин способства за поддържането на процесите на обновяване на клетките и поради това е особено полезна за очите, бъбреците, черния дроб и костния мозък.

Също в белите гъби се съдържа много бета глюкан. Това е неусвояем въглехидрат, който е силен антиоксидант и въздейства силно укрепващо от имунната система и спомага за предпазването от вируси, бактерии, гъбички и канцерогени.

Освен това в състава на тези гъби влизат редица ензими, благоприятстващи разграждането на фибрите, мазнините и гликогена.

Гъбите са много добър източник на белтъчини, но съдържащият се в прясно приготвените хитин значително усложнява процесът на тяхното усвояване.

Поради това се препоръчва използването за приготвянето на ястия да се използват предварително изсушени гъби, тъй като от тях се усвоява до 80% от съдържащите се в тях белтъчини.

Противопоказания

Известно е, че всички гъби, включително и белите, са най-силните природни сорбенти, които поглъщат огромни количества токсични вещества, сред които радиоактивен цезий, стронций, кадмий, живак и олово.

Следователно, набрани в близост до натоварени пътни артерии или в индустриални зони, гъбите не само, че няма да бъдат полезни за здравето, но могат и сериозно да му навредят.