Водят се много спорове сред диетолози и привърженици на правилното хранене за ползите и вредите от храните с бял цвят, като в този списък влизат и някои зеленчуци като картофите.

Много хора ги смятат за провокатори на епидемия от затлъстяване, обхванала много държави.

Дискусиите относно вредата и ползите за здравето от тези храни се водят от много години, поддръжници и противници излагат свои аргументи.

Истината е винаги по средата. От една страна храненето трябва да е разнообразно и да се състои от плодове, зеленчуци, зърнени и дори продукти от бяло брашно.

Но от друга страна, за всичко е необходима умереност, за да не приемаме повече калории, отколкото са ни необходими и да не трупаме излишни килограми.

Какво са това бели храни, има ли реална полза от тях

Храни с бял цвят

Срещат се публикации, че белите храни не съдържат полезни хранителни вещества или бялата храна е мека, калорична или такива храни са вредни за здравето.

По-големи са опасенията по отношение на храните като картофи и ястия от бяло пшенично брашно. Някои диети препоръчват пълно преустановяване на консумацията храни с бял цвят, тъй като не са особено полезни за храносмилането и за обмяната на веществата.

Повечето от нас са чували препоръката да ядат храни от всички цветове за укрепване на здравето.

Това е правилно, дъгата от хранителни вещества осигуряват разнообразни витамини, минерали, антиоксиданти и нутриенти.

Съсредоточаването на вниманието върху разнообразието от цветове в храненето може да бъде особено полезен инструмент при обучение на децата колко е важно да ядат плодове и зеленчуци.

Но най-интересното е, че в бялата и в безцветната храна също има хранителни и полезни вещества.

Виновни ли са белите храни за затлъстяване

Белите хранителни продукти, особено картофи, бяло брашно и захар, обикновено се разглеждат като виновници за тази епидемия в много държави.

И макар това да е вярно по отношение на бялата рафинирана захар, която на практика не е полезна като хранителен продукт, не всички бели храни са вредни за здравето и предизвикват затлъстяване.

Важно е да различават ползите за здравето от белите плодове и зеленчуци, в сравнение с белите рафинирани зърнени, сред които ориз, хляб и макарони.

Прекаляването с последните може да предизвика затлъстяване, докато плодовете и зеленчуците с бял цвят помагат в борбата с тях.

Плодове и зеленчуци с бял цвят – полезни ли са

В допълнение към огромното количество витамини и минерали, растенията с бял цвят съдържат фитонутриенти.

Тези съединения, които се съдържат в растенията – било то плодове или зеленчуци, и предпазват от много заболявания.

Необичайните думи като индоли, алицин, глюкозинолати – всичко това са всевъзможни фитонутриенти, съдържащи се в храните с бял цвят. Потенциалните ползи на тези вещества за здравето са:

  • Помощ за имунната система за справяне с бактерии и вирусни инфекции.
  • Намаляване на риска от развитие на рак или забавяне на процеса на делене на аномални клетки.
  • Нормализиране на нивата на холестерола в кръвта.

Има множество полезни храни с бял цвят, които не трябва да се изключват от хранителния режим.

Освен това помагат за укрепване на здравето и за разнообразяване на храненето. В списъка на тези полезни храни са много зеленчуци и бобови.

Картофи и зеле в храненето

Отдавна е известно, че картофите съдържат повече калий, отколкото бананите. Богати са още на витамин С, от група В и фибрите.

Тези компоненти помагат за запазване на здравето на сърцето и за контрол на артериалното налягане.

Картофите в храненето са много повече от просто въглехидрати, както повечето хора си мислят, и не трябва да се изключват от менюто, макар и някои ограничения да са напълно допустими.

Не по-малко полезен за здравето е карфиолът. Този зеленчуци има множество полезни свойства.

Карфиолът е известен със своите противовъзпалителни свойства, като се повлиява благоприятно имунната система и спомага за намаляване на риска от рак. 

Този кръстоцветен зеленчук също съдържа и много холин – важен витамин, който често не си набавяме в достатъчно количество.