Пиометра – това е изключително опасно заболяване, при което в областта на ендометриума се развива гнойна възпалителна реакция. Съпровожда се с изтичане на гнойна възпалителна течност от маточната кухина.

Това възпаление се характеризира с доста изразена клинична картина, която е представена от болков синдром в съвкупност с обща интоксикация на организма.

Пиометра при жени - защо и как се развива

В основата на възникване на тази патология е проникването на инфекциозна флора в маточната кухина. Този патологичен процес е показание за спешна хоспитализация.

При липса на своевременна помощ е възможно да стане причина за пелвиоперитонит или за перитонит. Освен това пиометра често се усложнява и от сепсис.

В бъдеще възникват затруднения при зачеване и износване на дете. Няма точни данни до колко е разпространено заболяването. Това възпаление може да се развие на всякаква възраст, но по-често е при жени в репродуктивна възраст.

В напреднала възраст заболяването е със слабо изразено протичане, което повишава значително риска от възникване на каквито и да е усложнения.

Патогенезата при това заболяване е представена от 2 основни механизма. Първият от тях предполага нарушаване на проходимостта на цервикалния канал, във връзка с което се затруднява отока на маточното съдържимо.

Вторият механизъм е представен от присъединяване на вторична бактериална флора, поради което натрупаният секрет придобива гноен характер.

Причини и фактори за пиометра 

Съществуват голямо количество фактори, които могат да способстват за обструкция на цервикалния канал.

На първо място, това са полипи, доброкачествени туморни образувания и разраснал се ендометриум.

Понякога това възпаление се предшества от запушване на цервикалния канал с някакво чуждо тяло, включително и от поставена спирала.

Останали от аборт фрагменти на плодното яйце, кървави съсиреци, а също и тъкан от плацента, която не е отстранена напълно след раждането. Всичко това може да способства за нарушаване на проходомистта на шиечния канал.

При жените в по-напреднала възраст, тази болест често се формира при разрушаване на злокачествен тумор.

В някои случаи в областта на цервикалния канал могат да се образуват цикатрикси - белези, които ограничават неговия лумен. Това най-често се случва, вследствие на хирургични интервенции.

В напреднала възраст шиечния канал често се подлага на атрофични изменения, които способстват за нарушаване на неговата проходимост.

Понякога цервикалният канал остава проходим, но съдържимото в матката не може да се оттече.

В този случай се развива възпаление, обусловено от функционални нарушения, обикновено вследствие на понижаване на маточния тонус.

Симптоми, характерни за пиометра при жени

В повечето случаи заболяването се съпровожда с характерни симптоми, които нарастват за кратко време.

На първо място, телесната температура се повишава до над 38 градуса. Клиничната картина се допълва и с втрисане, слабост и с други признаци на интоксикация.

Едновременно с интоксикацията възниква интензивна болка. Болковият синдром се локализира ниско в корема и наподобява на контракции.

Още един характерен признак са гнойните секрети, които са с изключително неприятна миризма. Важно е обемът на тези секрети да е достатъчно голям.

При палпация се установява уплътнено образувание, съпровождащо се с болезненост.

В напреднала възраст слабо изразените симптоми са представени от субфебрилна треска, умерено неразположение и периодично повяващи се гнойни секрети от влагалището.

В някои случаи този патологичен процес е с напълно безсимптомно протичане. Открива се случайно при ултразвуково изследване.

По-рядко клинична картина се наблюдава при пиометра, възникнала на фона на разпад на злокачествен тумор. Наблюдават се симптоми като постепенно усилваща се болка, разпространяваща се към областта на краката, а също и секрети с гноен характер.

Диагностика и лечение на болестта

Диагностиката на тази болест започва с пълен гинекологичен преглед. В маточната кухина се въвежда специална сонда, от която изтичат гнойни маси.

Получените секрети следва да се изпратят за бактериологично изследване, предназначено за определяне на възбудителя и неговата чувствителност към антибактериални препарати.

От инструменталните методи най-информативно е ултразвуковото изследване.

При това възпаление е необходима спешна хоспитализация. Първо, следва да се възстанови проходимостта на цервикалния канал.

С тази цел се извършват различни хирургични интервенции. След като обструкцията бъде отстранена, се назначават антибиотици, извършват се мероприятия по дезинтоксикация.