Споровете и разногласията са идеален момент, за да се научим на нещо ново. Представете си, че конфликтите – това не е задънена улица, а врати, които водят до нови възможности.

Инструменти, с помощта на които можем да установим неизследвани територии и нови модели на мислене.

Да защитим себе си и да обвиним другия, не е най-важното. За да се научим, да разглеждаме така конфликтите, е добре да приложим на практика няколко съвета.

Как да извлечем максимална полза от конфликтна ситуация

1.Уверете се, че с опонента си спорите за едно и също

Сигурно ви се е случвало нещо такова, в разгара на спора осъзнавате, че човекът, с когото спорите, изобщо не знае за какво става въпрос. Напълно е възможно, това да е така.

Дори и да знае предмета на спора, събеседникът може да осъзнава, защо това е толкова важно за вас.

Спрете за минута и помислете, за какво е този спор, от ваша гледна точка – за истинността на нещо, има факти, които могат да се проверят, за важността на нещо, нещо значимо лично за вас, за полезност – има ситуации, при които са възможни различни изходи.

Уверете се, че с опонента спорите за едно и също.

2.Следете за своето емоционално състояние

Първо, за пристъпите на тревожност, когато ви се струва, че ви застрашава нещо, което не ви е безразлично. Именно в такива моменти спорът става личен и е много лесно да премине към непродуктивни модели на поведение – самозащита и осъждане.

Често сляпо се поддаваме на емоции или, обратно, стараем се да ги потиснем, но двата варианта само вредят.

Погледнете на пристъпите на тревожност като на пътни знаци, които ни водят до по-мъдро решение. Постарайте се да разберете защо свързаните с тях неща са толкова важни за вас, и ги защитете.

3.Говорете само за себе си

Когато говорим за собствения си опит, думите ни на практика не могат да бъдат оспорени. Но когато започнем да коментираме други хора, всеки може да възрази и да се усъмни във вашите аргументи.

Много е вероятно да преувеличавате, да опростявате информацията, и така да отслабвате своята позиция в спора.

Затова това, което говорите, трябва да се базира на собствения ви опит. Ако нечий чужд опит е наистина важен за вашите доводи, намерете начин човекът да ви разкаже за него лично.

4.Открийте корените на разногласията

Ако се опитвате да не изясните причината, а се концентрирате само върху фактите, спорът престава да е продуктивен. Корените на проблема все пак остават на място.

Задавайте на събеседника отворени въпроси, научете защо изобщо е започнал да спори. Търсете основната причина за разногласие, а не се опитвайте колкото се може по-бързо да разрешите ситуацията.

5.Търсете призраци

Представете си за минута, че привидения съществуват. Ако повярвате в това, ще започнете да обръщате внимание на онова, което по-рано сте пренебрегвали – внезапно докосване на студен въздух на кожата, и придаване на специално значение на това.

Опитайте да включите такова мислене в споровете. Погледнете на въпроса от чужда гледна точка, дори и да ви се струва поначало абсурдна.

Най-вероятно ще забележите онова, което в противен случай бихте изпуснали или отбелязали като несъществено. Това помага по-добре да разберем опонента.

6.Сменете обстановката

Околните условия силно влияят на тона на конфликта. Постарайте се спорът ви да премине в спокойна обстановка.

Ако условията на работното ви място не са подходящи за това, а изпитвате необходимост да разрешите конфликта с някого, излезте на разходка и поговорете в движение. Ако това е невъзможно, обадете се по телефона, само не си разрешавайте конфликтите чрез чат приложенията.

7.Стремете се към апория

Свикнали сме да смятаме, че да се печели спор е много приятно. Но има и още приятно чувство – това е разбирането, което до този момент неправилно сме си представяли като път към истината. В гръцката философия това състояние се нарича апория.

Не забравяйте, че невинаги е важно да се стигне до правилния отговор. В споровете осъзнаваме, че не знаем всичко и понякога грешим.

Такива разговори променят и обединяват хората. Да, не ни носят победа, затова пък ни правят по-мъдри.