Към бенките по тялото на човека винаги е имало двояко отношение. От една страна са приятните и мили пигментни петънца – това е наистина уникален аксесоар, който е характерен само за конкретния човек.

Но от друга страна това е повод за размисли, а понякога, дори и за безпокойство. Бенките се появяват в различни периоди от живота на човека. Те могат да имат, както различни форми и проявления, така и разнообразни причини за тяхната поява.

Това могат да бъдат наследствени фактори, травми, хормонални промени. Сред многообразието от пигментни петна се открояват бенките от слънцето, които възникват и без нашето участие.

Причини за белези от слънцето

За да разберем защо се появяват белези от слънцето, са необходими елементарни познания по биология и химия.

Много навярно са забелязвали, че през лятото след продължителен престой на слънце или след посещение на солариум количеството на пигментните петна се увеличава.

Под действието на слънчевите лъчи, и по-точно на УВ-лъчите, организмът на човека образува специфичното вещество меланин, от което възникват и нарастват бенките.

Появата на бенки по тялото на човека само по себе си не носи никаква опасност за живота и здравето на човека.

Патогенеза

Опасността на този процес се състои в това, че при производство от организма на голямо количество меланин безобидните на вид бенки могат да се преобразуват, прераствайки в злокачествен тумор.

Симптоми на бенки от слънцето

Безопасните – пигметните невуси – малките петна с кръгла форма с кафяв цвят, повече или по-малко наситени в зависимост от дълбочината на разположение на невусните клетки.

Понякога леко изпъкват над повърхността на кожата, като по своята видима структура не трябва да се отличават от околната кожа.

Равномерният цвят, а също растежът на косъмчета на мястото на появата на бенката, още веднъж указват за нейната безопасност.

Всяко изменение във външният вид, формата, цвета, размера на обикновената бенка трябва задължително да привличат вниманието.

Трябва да се обърне внимание на следните моменти от появата и съществуването на бенките, които могат да служат като сигнал за бедствие:

• Поява на нови невуси в зряла възраст – обикновено бенките се появяват до 25-годишна възраст;
• Големи бенки с диаметър от 1 см;
• Увеличаване и намаляване на бенките;
• Изменение на интензивността на цвета;
• Неприятни усещания в областта на бенката;

Лечение на бенки от слънцето

Ако бенката ви не предизвиква подозрения, а само ви разваля естетичният вид или ви създава определени неудобства, поради разположението си, можете да се отървете от нея като я изгорите.

За тази цел има специални лекарства. Но преди началото на процедурата е необходимо да сте сигурни, че бенката е безопасна от гледна точка на образуването на злокачествени тумори, а за това е необходимо задължително да се консултирате с лекар и да минете преглед.

Бенките от слънцето могат да се лекуват и с народни средства, ето кои са най-ефективни:

1.Оцетна есенция – за да се премахне бенката в продължение на месец трябва есенция да се нанася директно върху бенката, като се стараете да избягвате изгаряне на кожата;
2.Сок от чесън и лимон – нанасят се поредно върху бенката за определен период от време. За пълното премахване на бенката обикновено са необходими 1-2 седмици.
3.Лучен сок;
4.Сок от черна ряпа – нанася се върху бенката 3-4 дни.

5.Камфорово масло - бенката се маже 2 пъти в продължение на месец.