Как грамотно да се използват зеленчуковите сокове за подобряване на здравословното състояние? Ние ще ви разкажем сокът от кой зеленчук, помага за справянето с различни заболявания.

Какво лекуват зеленчуковите сокове – грамотно приложение

Основоположник на лечението със сокове бил американецът Норман Уокър. През 1936 година била издадена неговата книга – „Лечение със сокове“, която много пъти била преиздавана.

Както пише Уокър, зеленчуковите сокове съдържат много белтъчни компоненти, а плодовите пречистват организма от продуктите от разграждането на храната и от токсините.

Ако следваме системата на хранене на Уокър, трябва да се откажем от месото, скорбялата и концентрираната захар. Сокът трябва да се употребява в количество от 600 мл до 1 литър, 60 минути преди хранене. Следвайки своите принципи на хранене, авторът доживял до 99 години.

Кои сокове какво лекуват?

1. От моркови

Съвместимост – с на практика всички сокове – дометен, от целина, лимонов, от гулия, от ряпа, от магданоз, спанак, от ревен, люцерна, глухарче, от ябълки и др. Мед, мляко, сметана, кисело мляко.

Как въздейства на организма – противовъзпалително, антибактериално и противотуморно действие. Укрепване на имунитета и на нервната система.

Помощ при сърдечни заболявания, на очите, на черния дроб, при настинка, кашлица, синузит, дерматит, цистит, безплодие.

2. От целина

Съвместимост – с ябълков, с морковен, зелен, от краставици, от ряпа, цикория, от глухарче.

Как въздейства на тялото? Съдоразширяващо, противовъзпалително, диуретично и противооточно действие. Помощ при сърдечно-съдови заболявания – хипертония, атеросклероза, стенокардия, заболявания на бъбреците, подагра, артрози, диабет, затлъстяване, сексуално безсилие.

3. Зелев

Съвместимост – от моркови, доматен, лимонов, от магданоз, коприва, ябълков.

Как въздейства на организма? Противовъзпалително, антибактериално, отхрачващо действие. Помощ при гастрити, язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника, язвен колит, заболявания на черния дроб, атеросклероза, заболявания на венците, ангина, затлъстяване.

4. Картофен

Съвместимост – картофен, от целина, от краставици, чесън, магданоз.

Как действа на тялото? Помага при язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника, при фарингит, ларингит, гуша, киселини, импотентност.

5. От цвекло

Съвместимост със соковете – морковен, от целина, краставици, див копър, и с мед и сметана;

Как действа на тялото? Помага при повишено кръвно налягане, анемия, ангина, хрема, камъни в жлъчния мехур, разширени вени, тромбофлебит, климакс.

6. Доматен

Съвместимост със соковете от краставица, целина, спанак, чесън.Как въздейства на организма – противотуморно действие. Помага при атеросклероза, хипертония, сърдечни заболявания, анемия, тромбофлебит.

7. От краставици

Съвместимост със следните сокове – морковен, от цвекло, ряпа, чесън, спанак, лимон, а също и от целина.

Помага при заболявания на нервната и кръвоносната система, при болести на венците, кашлица, ревматизъм, косопад. Нормализира кръвното налягане.

Грижи се за кожата на лицето - подобрява състоянието ѝ, тонизира, избелва, спомага за премахването на лунички и пигментни петна.

8. Чушка

Съвместява със соковете от морков и от спанак, като повишава имунитета, укрепва стените на кръвоносните съдове, а също така и косата, ноктите, избелва кожата на лицето. Помага при хипертония, анемия, остеопороза.

9. Спанак

Добре се съчетава с ябълковия и морковеният сок, а също и с този от цикория. Помага при заболявания на стомашно-чревния тракт, анемия, заболявания на венците, импотентност, безплодие.

10. От лук

Използва се за профилактика на злокачествени процеси и за предотвратяване на преждевременно стареене, укрепва имунитета. Помага при заболявания на сърдечно-съдовата система, на бъбреците и на черния дроб, и при анемия.