Сексът не е само част от интимния живот, а е навсякъде – в музиката, в рекламата, филми, списания, социални мрежи. Но има хора, които нямат нужда от него. Как живеят асексуалните?

Преувеличено ли е значението на секса в нашия живот? Така смятат най-малко 1% от британците. Те не изпитват сексуално желание, и нито един човек не им се струва привлекателен. За свой идол те смятат Шерлок Холмс, който никога не е забелязван да поддържа интимни отношения нито с мъже, нито с жени.

Как живеят и мислят тези, които нямат нужда от интимност

Заклет асексуален мъж

Математикът Майкъл Дор осъзнава това, когато е на 15 години. Чувствал се начин различен от този на неговите приятели, които не могли да се справят с високите нива на тестостерон.

Изглеждали му като чужденци, не разбирал за какво се суетят така. Питали ли го дали не е гей, но на него не го привличат нито мъже, нито жени.

Не бил напълно сигурен в своята особеност, когато е на 15, предполагал, че пубертетът при него закъснява. Минали години, но нищо не се променило.

Сега Майкъл е на 35 години, няма проблеми с ерекцията, и понякога се възбужда физиологично. Но това не е свързано със сексуалното желание. Понякога мастурбира, но може да мине и без това.

Майкъл няма морални предубеждения относно секса, но не вижда смисъл в това. Същевременно му е неприятна мисълта, че може да се целува с някого. Що за удоволствие е да обменяш слюнка с някого? Но, допуска, че това може да е необходимо за този, който изпитва сексуално желание.

Повечето хора смятат, че асексуалността е въпрос на избор, както и сексуалната ориентация. Майкъл не е съгласен с мнозинството.

Според него не можеш да се събудиш и да решиш, че сега ще бъдеш или ще престанеш да бъдеш асексуален, всеки човек може да посочи хора, които смята за сексуално непривлекателни.

За него такива са всички хора, той никога не е изпитвал сексуално привличане. Може да смята човек за красив от естетична гледна точка, но това по никакъв начин не е свързано със секса.

Майкъл е секретар на организация, обединяваща асексуалните хора. Той и неговите съмишленици организират различни акции.

Асексуалната двойка

Не всички асексуални живеят сами. Селин Хемптън е 26-годишен биохимик, никога не е изпитвала сексуално желание. Опитвала да се бори със своята особеност в училище, където ѝ се подигравали, за това, че е останала девствена.

В университета се опитвала да започне връзка, но това довело само до психологически проблеми.

Миналата година Селин се запознава със своя настоящ партньор и мечтае за връзка с такъв човек. Тя никога не е предполагала, че нещо подобно може да ѝ се случи, тъй като нейната половинка също казва, че за първи път започва връзка.

Селин смята, че ако се стигне до раздяла с настоящата ѝ половинка, която по никакъв начин не я притиска за интимност, по-скоро би предпочела да живее сама, отколкото да опитва да започне нова връзка. Смята себе си за асексуална, а не за хетеросексуална.

Половинката на Селин е на същото мнение и вече повече от година живеят заедно. Пробват да правят секс и дори започва да им харесва, но решават, че по-скоро нямат нужда от него. Има и по-интересни занятия. Ще подновят интимните ласки само ако решат да създадат деца.

Селин признава, че колкото повече секс прави, толкова по-неприятен ѝ става. Това не се отразява добре на нейното здраве, защото се принуждава да прави това, което досега е смятала за противоестествено.

Селин смята, че асексуалните са различни. Тя и нейният партньор се целуват, прегръщат, държат се за ръце, дори спят в едно легло, подкрепят се един друг, а техните семейства много се радват, че младите са заедно.

За хармонична връзка сексът не е задължителен – по-важни са обичта, хармонията и разбирателството.