Учени от Университета на Тексас твърдят, че хранителния режим, характерен за месеца Рамадан при мюсюлманите, понижава риска от развитие на диабет.

Пост при Рамадан – потенциално лекарство срещу диабет

През тази година мюсюлманите от цял свят спазват хранителни ограничения от 5 май до 3 юни. Ежегодният 30-дневен пост в продължение на месец се нарича Рамадан. През това време може да се яде и пие само след залез слънце и преди изгрев.

Учените публикуваха резултатите от наблюденията на 14 здрави хора, които постили без храна и вода по 15 часа в денонощието 30 дни по време на Рамадан.

Изследователите взели кръвни проби от доброволците преди началото на поста и седмица след неговото завършване.

Според получените данни, по време на поста в кръвта нараства нивото на белтъци-тропомиозини 1-ви, 3-ти и 5-ти.

Тези белтъци играят важна роля при повишаване на чувствителността на клетките към инсулин, което позволява на организма по-ефективно да използва глюкозата в кръвната плазма, като се понижават нивата на кръвната захар.

При спазване на пост при режим традиционен за Рамадан, се понижават рисковете от развитие на затлъстяване, диабет, метаболитен синдром и неалкохолна мастна болест на черния дроб.

Това означава, че важни фактори, които следва да се отчитат от хората, които се борят с наднорменото тегло, е изборът на време за гладуване и продължителност на период между храненията и прием на течност.

Все пак следва да се спомене, че в изследването вземат участие здрави хора.

При съществуващи хронични заболявания, които периодично се обострят, не може да се твърди със сигурност какви биха били последствията от едномесечен пост.

При забързан начин живот, трудно се спазва пост

При забързано ежедневие и много предстоящи за изпълнение задачи ограничаването на храненето до такава степен може да доведе до спад на продуктивността, бърза умора. А и може да стане повод за преяждане вечер и рано сутрин.

Това би ни възпрепятствало да си свършим добре работата, затова спазването на пост може да се препоръча при липса на служебни ангажименти