Рак – тези, на които се е налагало от собствен опит да се сблъскват с това заболяване знаят колко много се крие зад тази кратка дума от 3 букви. Тази болест не щади нито деца, нито млади, нито старци. Както казват онколозите – всеки човек има свой собствен „рак”, но далеч не всички го доживяват.

Това е доста цинично като твърдение, но едновременно с това и вярно. Днес се опитахме да разберем какви видове рак се срещат при хора в определена възраст.

На каква възраст се развиват различните видове рак

Какво показва тъжната статистика

Според данните на Световната здравна организация смъртността от злокачествени образувания през 2014 г. надмина смъртността от травматизъм, отравяния и нещастни случаи.

У нас сред най-разпространените разновидности на рак с летален изход са новообразуванията на кожата, на дихателната система, на дебелото черво, на простатата, а също и на стомаха.

Това са неофициални данни, тъй като у нас регистър на онкоболните все още не е създаден и съответно трудно може да се проследи преживяемостта.

Заболеваемостта се отличава и в зависимост от пола. При мъжете преобладават туморите на белите дробове, на простатата, на кожата и на стомаха.

Жените по-често страдат от рак на млечната жлеза, на матката и от меланоми. Пикът на заболеваемостта при мъже и жени се пада на възраст 65-69 години.

Човечеството е запознато още в зората на своето развитие с рака. Изненадващото е, че възрастта на най-древния злокачествен тумор, открит от учени, е 1,7 млн. години.

Благодарение на съвременните средства за 3D-визуализация е пресъздадено образуванието, което е открито в областта на кост на стъпалото при ранните предци на човека – хоминиди.

Рак преди 30 години – от какво боледуват деца и младежи

Онкологичните заболявания не щадят, дори най-малките. Според данни от СЗО, рак ежегодно се открива при 350 000 деца на възраст от 0 до 18 години.

В толкова ранна възраст се откриват тумори на главния мозък и на други части на нервната система – над 52%. Втори след тях са хемобластозите /болести на кръвотворната и на лимфната система/: около 50% от всички онкологични заболявания в тази възраст са такива.

Онкологичните заболявания в детска възраст са рядкост, но въпреки това се срещат. За съжаление, днес няма разработени тестове, които да откриват в ранен стадий тези онкологични заболявания.

Във възрастта от 20 до 30 години най-често се откриват хемобластози – около 32%, рак на щитовидната жлеза – 8,2%, на шийката на матката и на пениса – 6,3%.

Ракът на шийката на матката и на пениса са свързани с инфектирането с човешки папилома вирус. Предава се предимно по полов път, а пикът на заболеваемостта се пада на пика на активност на сексуалния живот.

Затова за жени над 21 години се препоръчва да си правят скрининг – цитология на влагалищен секрет.

Преди няколко години бе създадена ваксина срещу рак на маточната шийка, която предпазва от най-онкогенните щамове на вируса – 6,11, 16 и 18, а нейната последна версия също въздейства срещу 31,33,45,52 и 58-ми щам.

Препоръчва се ваксиниране на девойки преди началото на половия живот, а също и на юноши, които боледуват по-рядко, но все пак разпространяват вируса. Според данните от последните изследвания, ваксинацията намалява риска от рак на маточната шийка с 97-100%.

Онкологични заболявания от 30 до 59 години

В тази възраст разликите в заболеваемостта на мъжете и жените са особено добре изразени. При силния пол преобладават злокачествените новообразувания на белите дробове, на трахеята и на бронхите, на стомаха и на бъбреците, а при жените – рак на маточната шийка, на млечните жлези и на яйчниците.

Дамите при достигане на 39 години се препоръчва да си правят мамография, а мъжете след 50 години – анализ за определяне на простат-специфичен антиген.

Мъжете и жените с еднаква честота заболяват от меланом – рак на кожата, затова трябва да се следят стари бенки, които са започнали да увеличават размерите си.

Какъв вид онкологични заболявания се срещат след 60 години

При мъжете, надминали тази възраст, преобладава рак на белите дробове и на простатата. При жените най-често се открива рак на кожата и меланом, злокачествени образувания на млечната жлеза и на ободното черво, а също и на матката.

Според изследване, публикувано през 2019 г., въпреки високият процент на диагнози на онкологични заболявания над 85-годишна възраст, нивото на смъртността в такива случаи е много по-високо, отколкото ако болестта се е развила в по-млада възраст.

Това е така, защото много болни в тази напреднала възраст не преживяват операцията, заради съпътстващите хронични патологии.

Стратегии и профилактика

Рак – това е болест, която не познава нито възраст, нито пол. Въпреки внушителните постижения на лекари и учени в тази сфера, все още е рано да се говори за възможност ракът да бъде победен окончателно.

Колкото по-рано бъде поставена диагнозата, толкова по-своевременно ще бъде започнато лечение.

Правилата за индивидуална профилактика са прости – необходимо е да се води здравословен начин на живот.

Доказано е, че фитнесът намалява риска от развитие на 7 вида рак, също така за профилактика мярка се смята грижа за кожата и нанасяне на слънцезащитен крем, както и редовни изследвания.

Особено внимателни към своето здраве трябва да са хората, на роднините на които е открит рак.